OVAM houdt ‘politiek gevoelige’ informatie over zwerfvuil geheim

 Leestijd: 2 minuten

0

OVAM weigert informatie vrij te geven over de hoeveelheid zwerfvuil die door de verschillende Vlaamse steden en gemeenten wordt opgehaald, en hoeveel dat per gemeente kost. De reden? De informatie is volgens OVAM vertrouwelijk, en zou ...

In het kort

OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, weigert gegevens vrij te geven over de hoeveelheid zwerfvuil er door de verschillende Vlaamse steden en gemeenten wordt opgehaald. De reden? De informatie is volgens OVAM vertrouwelijk, en zou de aankomende gemeenteraadsverkiezingen kunnen beïnvloeden. Milieuorganisatie Recycling Netwerk reageert vol ongeloof. “De verkiezingen zijn net een ideaal moment om belastingbetalers en kiezers te informeren.”

Op 8 augustus vroeg milieuorganisatie Recycling Netwerk, die onder meer pleit voor de invoering van statiegeld, bij OVAM een overzicht van de hoeveelheid zwerfvuil die jaarlijks wordt opgeruimd door steden en gemeenten, en ook van de kosten die met het zwerfvuilbeleid gepaard gaan. OVAM weigert deze ‘vertrouwelijke’ en ‘politiek gevoelige’ informatie echter vrij te geven.

“Burgers betalen voor dit beleid, het is dus maar normaal dat ze deze informatie kunnen inzien”, legt Rob Buurman van Recyling Netwerk de reden van de vraag naar cijfers uit. “Het gaat toch niet om staatsgeheimen?”

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid