Steeds meer camera’s: wie op weg is, is gezien

 Leestijd: 10 minuten

3

De nieuwe camerawet creëert heel wat extra mogelijkheden voor cameragebruik door ordediensten en private bewakingsfirma’s. Specialisten plaatsen vraagtekens bij de effectiviteit van camerabewaking en waarschuwen voor de impact op onze privacy. Maar sinds de aangepaste camerawet op ...

In het kort

Samen met de GDPR werd op 25 mei ook de aangepaste camerawet van kracht. De wet die er kwam op initiatief van minister Jan Jambon (N-VA) creëert heel wat extra mogelijkheden voor cameragebruik door ordediensten en private bewakingsfirma’s.

Specialisten stellen weliswaar vraagtekens bij de effectiviteit van camerabewaking en waarschuwen voor impact op onze privacy. Toch beloven steeds meer burgemeesters meer camerabewaking door politie en andere diensten.

“Er is een duidelijke trend naar meer camera’s”, zegt Jelle Janssens, docent Strafrecht en Criminologie aan de UGent. Criminologe Evelien De Pauw (UGent) treedt hem bij. “Er komen er sowieso steeds meer bij. Geen enkele stad doet camera’s weg.”

“Dat heeft hoofdzakelijk te maken met technologische ontwikkelingen”, zegt Janssens. “De kwaliteit van de beelden wordt steeds beter en de mogelijkheden steeds uitgebreider. Lokale en andere besturen willen daar duidelijk gebruik van maken.”

Kijkt Big Brother over onze schouder mee? En doen die camera’s wel waarvoor ze geïnstalleerd worden? Of zijn het valse beloftes?

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid