Olie zet transfermarkt in lichterlaaie

 Leestijd: 7 minuten

0

Nu het WK achter de rug is, geraakt de transfercarrousel in het voetbal op toerental. Topspelers verhuizen voor steeds astronomischere bedragen naar een andere club. Jaar na jaar wordt het transferrecord gebroken, en de prijzen stijgen ...

In het kort

Nu het WK achter de rug is, geraakt de transfercarrousel in het voetbal op toerental. Topspelers verhuizen voor steeds astronomischere bedragen naar een andere club. Jaar na jaar wordt het transferrecord gebroken, en de prijzen stijgen exponentieel.

Een topspeler kostte in 2017 gemiddeld 48,4 miljoen dollar. In 2011 betaalde je voor een topspeler gemiddeld “slechts” de helft: 24 miljoen dollar. Vorig jaar gaven clubs meer dan zes miljard euro uit aan transfers, of 32,7% meer dan het jaar voordien, en meer dan het dubbele dan in 2011.

De vijf Europese topcompetities doen de transfermarkt steeds verder groeien. Dat wil echter niet zeggen dat de clubs per se rijker worden met het transfereren van spelers alleen. In de zomertransferperiode van 2017 tekende enkel de Spaanse Liga een overschot (9 miljoen euro) op.

PSG en Manchester City, de twee clubs die vorig jaar alle transferrecords hebben gebroken worden allebei gefinancierd met geld uit de Emiraten. Dit oliegeld zet de transfermarkt in lichterlaaie, en de steeds grotere sommen die voor de tv-rechten worden betaald gooien nog wat extra olie op het vuur.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid