Slimme camera’s viseren onschuldige burgers

 Leestijd: 3 minuten

1

Slimme camera’s zijn blijkbaar toch niet zo slim. In Groot-Brittannië faalt automatische gezichtsherkenning faliekant. In meer dan 90% van de gevallen worden onschuldige personen foutief herkend als ‘verdacht’. Dat blijkt uit onderzoek van de Britse ...

In het kort

Slimme camera’s zijn blijkbaar toch niet zo slim. In Groot-Brittannië faalt gezichtsherkenning faliekant. In meer dan 90% van de gevallen worden onschuldige personen foutief herkend als verdachte persoon. Slecht nieuws, want deze onschuldige personen komen wel in een database terecht. Dat blijkt uit onderzoek van de Britse privacywaakhond Big Brother Watch.

Het geautomatiseerde gezichtsherkenningssysteem van de Londense politie is in maar liefst 98% van de gevallen fout. Hierdoor worden onschuldige mensen gecatalogiseerd als verdacht.

Big Brother Watch waarschuwt dat vooral minderheden risico lopen op misidentificatie. De organisatie verwijst naar een studie van MIT waaruit blijkt dat de kans op foute identificatie 43 keer hoger ligt voor vrouwen met een donkere huidskleur dan voor mannen met een lichte huidskleur.

Er hangen nu al meer dan 1.000 ANPR-camera’s verspreid over Vlaanderen. Ook die zijn in principe in staat om aan automatische gezichtsherkenning te doen.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid