Kritische burgers verzetten zich tegen verlies ultieme ‘stok achter de deur’

 Leestijd: 8 minuten

0

Inwoners kunnen niet langer naar de rechter stappen namens hun gemeente, als die nalaat om tegen een onwettige situatie op te treden. In het decreet lokaal bestuur werd namelijk een wetsartikel geschrapt dat al sinds 1836 ...

In het kort

Vanaf 2019 kunnen inwoners niet langer een rechtzaak aanspannen namens de gemeente, wanneer ze vinden dat de gemeente niet optreedt tegen onwettige situaties. Dat werd beslist in het nieuw decreet lokaal bestuur.

Het wetsartikel werd in 2012 al uit het decreet gehaald maar het Grondwettelijk Hof draaide die beslissing twee jaar later grotendeels terug. Vier kritische burgers stappen nu opnieuw naar het Grondwettelijk Hof.

Niet alleen de Raad van State twijfelt aan de motivering, ook juristen zijn gekant tegen de afschaffing van het rechtsmiddel.

De ‘codextrein’ beperkt dan weer de beroepsmogelijkheden van burgers en middenveldorganisaties tegen grote bouwprojecten. Ook daar had de Raad van State ernstige bedenkingen.

In het nieuwe decreet Lokaal Bestuur tot slot gaan ook de adviesraden erop achteruit. Zo is het recht op feedback verdwenen en documenten van adviesraden moeten niet meer naar de gemeenteraad.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid