Sociaal wonen drijft Gentse bestuursploeg verder uit elkaar

 Leestijd: 5 minuten

1

De Gentse liberalen willen dat sociale huisvestingsmaatschappij Woningent geen nieuwe sociale woningen meer bouwt. Dit nieuwe standpunt is een trendbreuk met het huidige bestuursakkoord en ligt in de lijn van het standpunt van N-VA. De Gentse ...

In het kort

De Gentse liberalen willen dat sociale huisvestingsmaatschappij Woningent geen nieuwe sociale woningen meer bouwt. Dit nieuwe standpunt is een trendbreuk met het huidige bestuursakkoord en ligt in de lijn van het standpunt van N-VA.

“Er gaan sociale woningen moeten bijkomen, maar niet via Woningent”, stelt Gents schepen Christophe Peeters (Open Vld). Woningent moet er volgens hem eerst voor zorgen dat de sociale woningen die er al zijn, voldoen aan de normen, onder meer op vlak van energie.

“Het is in elk geval niet ons standpunt”, reageert Elke Decruynaere, kopvrouw van de kartellijst Team Gent. “Ik stel vast dat Open Vld Gent daarmee dezelfde koers vaart als Open Vld in Brussel en N-VA in Antwerpen. Als je weet dat er 10.000 mensen op een wachtlijst staan in Gent, dan vind ik dat geen verdedigbare positie.”

De Gentse Open Vld pleit in zijn verkiezingsprogramma bovendien voor een wijziging van het financieringssysteem. Maar daar is Vlaanderen voor bevoegd.

Vlaanderen werkt momenteel aan een decreet waarbij private investeerders sociale nieuwbouwwoningen kunnen bouwen en verhuren via SVK’s. De Woonraad is niet principieel tegen, maar plaatst wel kritische kanttekeningen.

Ook de daaraan gekoppelde ‘solvabiliteitstoets’ is een doorn in het oog. “De facto dreigen de zwakste inkomens hierdoor te worden geleid naar de bestaande, oudere en goedkopere private huurwoningen. De duurdere, nieuwe woonentiteiten van de projectrealisaties worden dan voorbehouden voor de ‘betere’ kandidaten die de toets doorstaan.”

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid