De stille vervelling van de Gedempte Zuiderdokken

 Leestijd: 4 minuten

5

De Raad voor Vergunningsbetwistingen buigt zich deze week over de toekomst van de Antwerpse Gedempte Zuiderdokken. Dat is een groot braakliggend terrein op een boogscheut van de Schelde. Een aantal omwonenden kant zich tegen de bouw ...

In het kort

Worden de grote ondergrondse parkings op de Gedempte Zuiderdokken legaal gebouwd? De impact van een hangende uitspraak van de Raad voor Vergunningsbetwistingen reikt verder dan Antwerpen.

De Gedempte Zuiderdokken zijn een groot braakliggend terrein op een boogscheut van de Schelde in het zuiden van Antwerpen. Een aantal omwonenden kant zich tegen de bouw van twee grote ondergrondse parkeergarages die samen ruim 2.000 auto’s moeten stationeren.

De juridische argumentatie van de omwonenden reikt echter een stuk verder dan de toekomst van de Gedempte Zuiderdokken alleen. Het gebied is volgens hen ingekleurd als ‘parkgebied’. Bouwen – in dit geval ondergrondse parkeergarages – is er uit den boze.

Het Antwerps stadsbestuur volgt een andere juridische argumentatie. Die moet toelaten dat er toch ondergrondse parkings kunnen komen. Volgens de stad is er geen sprake van parkgebied en geldt het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) Binnenstad. Dat geeft aan de Gedempte Zuiderdokken de invulling ‘publiek domein’, wat we moeten lezen als een “multifunctionele sociale zone waar niet alleen groen, maar ook sport en spelfuncties centraal staan”.

Ook dat klinkt niet bepaald als een omschrijving voor gigantische ondergrondse parkeergarages. Maar het schepencollege paste een creatieve mouw aan de bouwaanvragen zodat parkinguitbater Q-Park Belgium toch aan de slag kan. De parkeergarages vormen “gewoon een deel van de heraanleg tot park”.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid