Fake wetenschappelijk artikel publiceren? 80 dollar graag

 Leestijd: 2 minuten

0

De Gentse bodemwetenschapper Peter Finke publiceerde in een wetenschappelijk magazine een artikel in een fictieve taal die hij uit de populaire reeks Star Trek haalde. Zijn bedoeling: een wanpraktijk in de wetenschappelijke wereld aankaarten. “Sommige wetenschapsmagazines ...

In het kort

Professor Peter Finke (UGent) slaagde er in een nepartikel in het Klingon (een taal uit Star Trek) in een internationaal wetenschappelijk tijdschrift te publiceren. De professor Bodemwetenschappen hekelt daarmee de wanpraktijken en publicatiedruk in de academische wereld.

De titel van het artikel luidde: ‘Digital Soil Mapping in Belgium: potential Io’ neH ‘angobh wItIha’. Het betrof een oud, ongepubliceerd artikel van Finke zelf dat door een app werd gehaald die teksten vertaalt in het Klingon.

De professor wil jonge academici wijzen op het bestaan van zogeheten ‘predatatory magazines’ die beginnende onderzoekers als makkelijke en lucratieve prooien beschouwen. Hij stelt ook de onrealistische publicatiedruk bij wetenschappers aan de kaak.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid