‘Een kleine economische elite legt totaal geen verantwoording af’

 Leestijd: 6 minuten

6

Als politiek econoom Andrew Cumbers spreekt, wordt er aan de andere kant van het Kanaal geluisterd. Zijn pleidooi voor de democratisering van de economie door onder andere privatiseringen terug te draaien, wordt gretig opgepikt door Labour-leider ...

In het kort

Als politiek econoom Andrew Cumbers spreekt, wordt er aan de andere kant van het Kanaal geluisterd. Zijn pleidooi voor de democratisering van de economie door onder andere privatiseringen terug te draaien, wordt gretig opgepikt door Labour-leider Jeremy Corbyn. We spraken met Cumbers in het café van de Gentse Vooruit.

Zijn ideeën over hoe de economie ingericht en geleid moet worden, zijn terug te brengen op één centraal uitgangspunt: economische democratie. “Als politiek econoom neem ik de relaties tussen wie de leiding heeft in de economie en in de bredere samenleving onder de loep”, legt hij uit.

“Een economie die beheerd wordt door een kleine elite zal ook de waarden, noden en eisen van die elites weerspiegelen. Of die elite nu vanuit private bedrijven of de staat komt.”

Om die reden wil Cumbers de beslissingsmacht over de economie en de richting waarin die economie gestuurd wordt, terug bij het publiek leggen. Om dat te kunnen moeten sectoren en bedrijven terug in publieke handen worden gebracht.

“We hebben veertig jaar privatiseringen achter de rug. Verschillende aspecten van ons dagelijks leven zijn hierdoor compleet losgerukt onze controle. Het is onmogelijk geworden om een aantal sleutelsectoren van onze economie collectief te beheren, en in een richting te bewegen die we als samenleving willen.”

“De geprivatiseerde sectoren en bedrijven zijn louter manieren geworden om op korte termijn winst te maken, ten koste van andere zaken. De economie is gekaapt door de korte termijn, en voor de lange termijnbelangen van de bevolking, maar ook het klimaat is geen plaats meer. Deze steeds kleiner wordende economische elite moet totaal geen democratische verantwoording afleggen aan de gewone burgers voor wie ze werkt. Dit moet je democratiseren, en dat kan door publieke eigendom.”

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid