De dubbele pet van de Amerikaanse kolonel die verlenging F-16 neerhaalde

 Leestijd: 2 minuten

4

De Amerikaanse kolonel Jeff Gates verklaarde deze week in de Kamer dat het “niet mogelijk is” om de levensduur van de Belgische F-16’s te verlengen “op basis van de beschikbare informatie”. Gates heeft echter ook een ...

In het kort

De Amerikaanse kolonel Jeff Gates verklaarde in de Kamer dat het “niet mogelijk is” om de levensduur van de Belgische F-16’s te verlengen “op basis van de beschikbare informatie”.

Gates heeft echter ook een connectie met de F-35 van Lockheed Martin. In 2012-2013 werkte hij nog voor Pratt & Whitney, het Amerikaanse bedrijf dat als enige de motoren van de F-35 produceert.

Gates maakte toen deel uit van het zogenaamde Secretary of Defense Executive Fellows (SDEF) programma. Binnen dit programma worden jaarlijks verschillende Amerikaanse legerofficieren bij een Amerikaans bedrijf ondergebracht in het kader van hun opleiding. Gates ging toen als fellow bij Pratt & Whitney werken.

Pratt & Whitney is de enige producent van motoren voor de F-35. Als België kiest voor de F-35 dan kiest het dus ook voor de motoren van Pratt & Whitney.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid