Belgische bedrijven delen adressenboek met Facebook

 Leestijd: 4 minuten

0

Hebt u ooit uw e-mailadres of telefoonnummer toevertrouwd aan een bedrijf? Dan is de kans groot dat die gegevens nu gebruikt worden om reclame op uw maat te tonen. Onder meer Telenet, Proximus, NMBS, KBC, A.S. ...

In het kort

Onder meer Telenet, Proximus, NMBS, KBC, A.S. Adventure, Bozar, De Morgen, Knack en ook de partij Groen gebruiken gegevens over hun klanten om gerichter reclame te maken op Facebook. Het e-mailadres of telefoonnummer van klanten wordt gekoppeld met het juiste Facebookprofiel om hen zo gerichte reclameboodschappen te kunnen tonen.

Dat Facebook dagelijks terrabytes aan persoonlijke data over gebruikers en niet-gebruikers verzamelt, is geen geheim meer. Minder bekend is dat adverteerders ook hun eigen adressenboek in Facebook kunnen uploaden.

Op die manier maakt het sociale mediabedrijf het voor adverteerders mogelijk om een op maat gemaakt publiek van bestaande klanten op Facebook te bereiken. De gegevens die bedrijven uploaden worden eerst gecodeerd en daarna door Facebook gekoppeld aan de juiste profielen.

Een steekproef van Apache bij acht Facebookgebruikers levert een uitgebreide lijst aan nationale en internationale bedrijven en organisaties op. Onder meer de partij Groen, Telenet, Proximus, Orange, Mobile Vikings, NMBS, KBC Bank en Verzekeringen, ING, Eneco, Luminus, Essent, Lampiris, A.S. Adventure, Carrefour, Touring, Knack, De Morgen, Het Laatste Nieuws, Nieuwsblad.be, Newsmonkey, The New York Times, BOZAR, Schoenen Torfs, Fnac, Makro, Bol.com, Carglass, Decathlon, H&M, Airbnb, Deliveroo, Spotify, Uber Eats, Netflix, en Expedia staan op de zeer uitgebreide lijst.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid