Waar zijn de miljarden van de EU-Turkijedeal gebleven?

 Leestijd: 3 minuten

0

Vorige maand besloot de Europese Commissie om voor de tweede keer 3 miljard euro naar Turkije te sturen voor de opvang van Syrische vluchtelingen. Volgens het kabinet van Theo Francken is het project een succes en ...

In het kort

Als onderdeel van de veelbesproken EU-Turkijedeal [waarbij Turkije in ruil voor financiële steun toezegde om vluchtelingen bij de Europese buitengrens tegen te houden, red.] stuurde de Europese Unie sinds 2016 drie miljard euro naar Turkije voor de ondersteuning van vluchtelingen. Op 14 maart werd besloten om dit jaar nog eens drie miljard euro vrij te maken.

Er is heel weinig transparantie over waar het geld naartoe gaat en hoe effectief de hulp is. Dat blijkt uit onderzoek van journalistencollectief The Black Sea. Zij vroegen alle organisaties die voor het Europese ondersteuningsproject in Turkije aanwezig zijn om hun projecten en bereikte resultaten uit te leggen. De meeste van hen weigerden met de pers te spreken.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid