‘Loonsverhoging helpt Bengalese textielarbeiders niet vooruit’

 Leestijd: 7 minuten

1

In Bangladesh, waar kledingarbeidsters moeten rondkomen met 53 euro per maand, lopen momenteel onderhandelingen over hogere minimumlonen. “Verandering is nodig, maar helaas niet genoeg”, vreest vakbondsactiviste Kalpona Akter. Een openhartig gesprek met een kinderarbeidster die zich ...

In het kort

Vijf jaar nadat 1.138 textielarbeiders het leven lieten toen fabriekscomplex Rana Plaza instortte in Bangladesh, is er nog niet veel veranderd. Vakbondsactivist en winnaar van de Alison des Forges Mensenrechtenprijs Kalpona Akter getuigt.

Een openhartig gesprek met een kinderarbeidster die zich opwerkte tot kritische en gedreven stem in de sector.

“Ik kan geen nieuwe Rana Plaza meer aan. Het idee dat ik in de sector werk en niet genoeg heb gedaan, ik ben daaraan kapotgegaan. Nooit meer.” Kalpona Akter is zichtbaar geëmotioneerd als we haar spreken over hoe de kledingindustrie vijf jaar geleden opgeschrikt werd door de instorting van het fabriekscomplex, met 1.138 doden en 2.500 gewonden tot gevolg, de zwaarste ramp in de industrie.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid