De man die al sinds 2000 met de F-35 wil vliegen

 Leestijd: 6 minuten

6

Terwijl defensieminister Steven Vandeput (N-VA) angstvallig zijn woorden wikt en weegt om toch maar elke schijn van enige preferentie voor één of ander gevechtsvliegtuig te vermijden, liep zijn voorganger heel wat minder op eieren. Pieter De ...

In het kort

Terwijl defensieminister Steven Vandeput (N-VA) angstvallig zijn woorden wikt en weegt om toch maar elke schijn van enige preferentie voor één of ander gevechtsvliegtuig te vermijden, liep zijn voorganger heel wat minder op eieren. Pieter De Crem (CD&V) stak als oppositielid zijn voorkeur nooit onder stoelen of banken, en liet dat ook als defensieminister meermaals blijken.

Huidig staatssecretaris Pieter De Crem duwde als defensieminister (van 2007 tot 2014) de procedure voor de vervanging van de F-16 gevechtsvliegtuigen op gang. Tegelijk pleit hij er al jaren voor dat het Belgisch leger met de F-35 moet vliegen.

Al in 2000 ging De Crem ervan uit dat onze luchtmacht onvermijdelijk met de JSF zou gaan vliegen. “We gaan onwillekeurig naar de aanschaf van de JSF’s, onwillekeurig omdat we onze internationale engagementen moeten nakomen.”

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid