U mag niet weten hoeveel Bart De Wever en zijn schepenen verdienen

 Leestijd: 1 minuut2

Grote beloftes ten spijt, weigert het Antwerpse bestuur om de vergoedingen van burgemeester en schepenen vrij te geven. De Antwerpse N-VA van burgemeester Bart De Wever beloofde in de nasleep van de Publipart-affaire nochtans “maximale transparantie” over mandaten én vergoedingen.

Transparantie in de centrumsteden
Hoe transparant zijn de andere Vlaamse centrumsteden over vergoedingen en mandaten? Apache en StampMedia maken morgen de balans op.

“De gegevens met betrekking tot de vergoedingen die mandatarissen ontvangen, mogen niet openbaar gemaakt worden omwille van de bescherming van de persoonlijke levenssfeer”, antwoordde stadssecretaris Sven Cauwelier vorige week (16 maart) op de vraag om de lijst met mandaten en vergoedingen openbaar te maken.

Opvallend. In de nasleep van de Publipartaffaire kondigde N-VA Antwerpen aan dat er jaarlijks een lijst met mandaten en vergoedingen zou worden voorgelegd. Het Antwerpse stadsbestuur vond “transparantie erg belangrijk”.

“Met deze lijst komt er maximale transparantie over de mandaten en vergoedingen van burgemeester en schepenen”, beloofde de Antwerpse N-VA in februari vorig jaar. Als verantwoordelijken voor deze lijst werden burgemeester Bart De Wever en schepen Koen Kennis, beide N-VA, aangeduid.

Screenshot persbericht N-VA

Correctie na administratieve fout

Eind vorig jaar publiceerde Apache de lijst met mandaten en vergoedingen zoals die eind november aan de fractievoorzitters van de gemeenteraad was bezorgd. Daaruit bleek dat de aangifte van verschillende politici onvolledig was. Havenschepen Marc Van Peel (CD&V) gaf bijvoorbeeld slechts een brutoverdienste van 150,52 euro aan.

Volgens het stadsbestuur had de stedelijke administratie “bij de omzetting van de aangeleverde gegevens een administratief-technische fout” gemaakt en ontbraken daarom sommige gegevens.

“Met deze lijst komt er maximale transparantie over de mandaten en vergoedingen van burgemeester en schepenen”, beloofde de Antwerpse N-VA in februari vorig jaar.

Die fout is ondertussen rechtgezet, kreeg Apache te horen van de woordvoerder van de stad. Een eerste vraag om de gecorrigeerde lijst in te kijken, werd echter geweigerd. “Omwille van de vertrouwelijkheid werden de gegevens indertijd enkel bezorgd aan de fractievoorzitters”, meldde de woordvoerder van de stad.

Apache deed vervolgens beroep op de openbaarheid van bestuur. Net binnen de wettelijke termijn van 15 dagen, bezorgde de stadssecretaris ons uiteindelijk een lijst met alle mandaten, maar dus zonder vergoedingen.

Het is niet de eerste keer dat de stad privacyredenen inroept om openbaarheid te weigeren. Ook de studie over de illegale economie in Borgerhout blijft om die reden achter slot en grendel.

Politieke vernieuwing

Twee maanden geleden, besliste de werkgroep Politieke Vernieuwing binnen de Kamer dat politici zowel hun private als publieke vergoedingen bekend moeten maken. Ook schepenen en burgemeesters vallen onder die regeling.

“Burgers kunnen binnenkort online nakijken welke mandaten politici hebben en hoeveel ze hiervoor ontvangen”, vertelde voorzitter van de werkgroep Brecht Vermeulen (N-VA) toen. In Antwerpen ligt dat blijkbaar iets moeilijker.

Auteur: Jan Walraven

Jan Walraven schrijft sinds 2015 voor Apache. Behalve journalist is hij ook redactiecoördinator bij Apache. Zijn boek ‘De diefstal van de eeuw’, over privacy en de tentakels van technologie, verscheen in 2018 bij Van Halewyck.

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid

Word nu lid van Apache en geniet van deze voordelen:

  • Toegang tot alle ruim 4.000 artikels
  • Deel de artikels gratis met je vrienden
  • Toegang tot alle dossiers en het volledige archief
  • Treed in discussie met journalisten en andere lezers
  • Korting op events en andere journalistieke producten, zoals e-books