Zit er nog een journalist op de gemeenteraad?

 Leestijd: 8 minuten

1

De lokale en regionale journalistiek verschraalt, terwijl de overheidscommunicatie in de Vlaamse (en Nederlandse) steden en gemeenten steeds professioneler wordt. De technologische mogelijkheden zijn nochtans voorhanden om als vierde macht ook lokaal te innoveren.

In het kort

De lokale en regionale journalistiek verschraalt, terwijl de overheidscommunicatie in de Vlaamse (en Nederlandse) steden en gemeenten steeds professioneler wordt. Dat blijkt uit onderzoek en gesprekken met mediaprofessionals.

Een recent Vlaams-Nederlands rapport waarschuwt zelfs dat de meerstemmigheid in de lokale en regionale journalistiek in het gedrang komt. En dat is niet goed voor de lokale democratie, want die niche is doorgaans al weinig kritisch.

De technologische mogelijkheden zijn nochtans voorhanden om als vierde macht ook lokaal te innoveren.

Apache licht in het eerste deel van dit tweeluik de staat van de lokale en regionale journalistiek door. In een tweede deel gaan we op zoek naar innovatie bij de buurlanden. En daar evolueert het landschap volop.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid