Vlaams-Brabant is verkavelingskampioen

 Leestijd: 6 minuten

1

In de provincie Vlaams-Brabant wordt nog volop gebruik gemaakt van een uitzonderingsregel om woonuitbreidingsgebieden aan te snijden. Dat blijkt uit nieuw cijfermateriaal dat Apache verzamelde. Ondanks alle kritiek op het systeem van het principieel akkoord, verkavelt ...

In het kort

In de provincie Vlaams-Brabant wordt nog volop gebruik te gemaakt van een uitzonderingsregel om woonuitbreidingsgebieden aan te snijden. In de andere provincies is dat amper nog het geval Dat blijkt uit nieuw cijfermateriaal dat Apache bij de verschillende provincies verzamelde.

Een masterscriptie-onderzoek van Christine Clits (Universiteit Antwerpen) toonde eerder al dat het instrument zijn doel op meerdere fronten voorbijschoot. “Als de minister het Beleidsplan Ruimte au sérieux neemt, dan kan ze niet anders dat dit soort van aberratie stoppen”, zegt ook professor Guy Vloebergh (Universiteit Antwerpen).

Om woonuitbreidingsgebieden verantwoord aan te snijden, voorziet de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening strikte regels. Maar daarop zijn uitzonderingen mogelijk. Eén daarvan is het ‘principiële akkoord’ (PRIAK). Dat is een relatief snelle en eenvoudige procedure om ‘reservekavels’ via de deputatie op de markt te brengen.

Het meest aantal aanvragen gebeurde in de periode 2009-2015 in Oost-Vlaanderen, gevolgd door Vlaams-Brabant. De meeste aanvragen werden toen gunstig beoordeeld in Vlaams-Brabant (84%) en Oost-Vlaanderen (51%).

Maar de laatste twee jaar (2016-2017) kwamen de meeste aanvragen uit Vlaams-Brabant en amper nog uit de andere provincies. In Vlaams Brabant werden in 2016 drie PRIAK-aanvragen goedgekeurd, in 2017 waren er dat vier. Samen gaat het om 221 woningen in 2016 en 83 in 2017, veel meer dan alle andere provincies samen.

Bij de beoordeling van aanvragen baseert de provincie Vlaams-Brabant zich sinds drie jaar op een beleidskader en bijhorend stappenplan, verduidelijkt de provincie.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid