Het rommelt in het Museum van Tervuren

 Leestijd: 11 minuten

3

Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika is sinds 2013 dicht. Ook de permanente tentoonstelling is gesloten. Maar daar verschijnen de Congolese diaspora, de wetenschappers en de museologen op het toneel, en het resultaat is een permanent gevecht.

In het kort

Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika is sinds 2013 dicht. Ook de permanente tentoonstelling is gesloten. Maar daar verschijnen de Congolese diaspora, de wetenschappers en de museologen op het toneel, en het resultaat is een permanent gevecht. Het KMMA is een museum, maar in de eerste plaats toch vooral een wetenschappelijk instituut. Er zijn 249 werknemers, die in twee categorieën kunnen worden verdeeld. Aan de ene kant heb je de museumspecialisten, die verantwoordelijk zijn voor de presentatie en de contacten met het publiek, en aan de andere kant heb je 97 wetenschappers. Daarnaast zijn er zes experten en consultants aangesteld en die neuzen wijzen – zacht uitgedrukt – niet in dezelfde richting. De paradox van het KMMA is eenvoudig samen te vatten als: hoe kun je je werk in de wereld van vandaag verankeren als je steunt op een collectie die in wezen uit de koloniale tijd afkomstig is?

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid