Brusselse vzw centraal in lobbyschandaal ex-campagneleider Trump

 Leestijd: 3 minuten

1

De voormalige campagneleider van Amerikaans president Donald Trump, Paul Manafort, wordt er van beschuldigd Europese oud- (top)politici te hebben betaald om te lobbyen in het voordeel van de voormalige pro-Russische president van Oekraïne.

In het kort

De voormalige campagneleider van Amerikaans president Donald Trump, Paul Manafort, wordt er van beschuldigd Europese oud-(top)politici te hebben betaald om te lobbyen in het voordeel van de voormalige pro-Russische president van Oekraïne.

Volgens speciale aanklager Robert Mueller, die in de Verenigde Staten de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen onderzoekt, werd daarbij 2 miljoen euro betaald.  Alles wijst erop dat een opmerkelijke Brusselse vzw, waar Apache drie jaar terug al over berichtte, als vehikel werd gebruikt: European Centre for a Modern Ukraine.

Ex-premier van Italië, Romano Prodi, en zijn voormalige Oostenrijkse ambtsgenoot Alfred Gusenbauer geven toe dat ze betaald werden ‘om de relaties tussen Oekraïne en de Europese Unie te verbeteren’, maar dat geld zou volgens de ex-premier van Italië niet afkomstig zijn van Manafort. Alleszins zou hij daar, naar eigen zeggen, geen weet van hebben.

Nogal wat argumenten wijzen erop dat de vzw ‘European Centre for a Modern Ukraine’ een sleutelrol speelde bij de financiering van de hele operatie. Niet enkel valt de naam van de vzw in de aanklacht van Robert Mueller, er is ook de persoon die er het dagelijks bestuur waarnam: Ina Kirsch – Van de Water. Zowel zij als haar man Robert Van de Water, werkten jarenlang voor de socialistische fractie in het Europees Parlement. Zowel Prodi als Gusenbauer maakten daar deel van uit.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid