Dossier Pensioenen (1): Hoe de regering een perfect pensioenplan offerde aan Europa

 Leestijd: 11 minuten

1

Er bestaat al vier jaar een perfect plan om de pensioenen te ‘redden’. Het werd uitgewerkt door de knapste koppen van het land en gedragen door zowat alle partijen. En toen kwam de regering-Michel. Die gebruikte ...

In het kort

Er bestaat al vier jaar een perfect plan om de pensioenen te ‘redden’. Het werd uitgewerkt door de knapste koppen van het land en gedragen door zowat alle partijen.

En toen kwam de regering-Michel. Die gebruikte het plan om te scoren bij Europa. Het resultaat is rampzalig. In plaats van de pensioenhervorming uit het politieke gewoel te halen, wordt ze nu verkiezingsthema nummer één.

Reconstructie

In drie delen reconstrueert Karl van den Broeck deze nationale pensioenramp. De hoofdredacteur van Apache sprak met leden van de Commissie Pensioenshervorming en met de politiek verantwoordelijken van gisteren en vandaag.

De regering Michel legde een bom onder het uitgekiende pensioenplan door eenzijdig de pensioenleeftijd op te trekken. De verhoging van de pensioenleeftijd moest als structurele maatregel dienen om aan de begrotingseisen van de Europese Commissie tegemoet te komen.

Om een wit voetje te halen bij de Europese Commissie en de banbliksems van Europese budgettaire waakhonden af te wenden, gooide de regering-Michel bij haar aantreden het kostbare, uitgekiende pensioenplan van Vandenbroucke en co. in de prullenmand.

Door de pensioensleeftijd op 67 te brengen en de pensioenbonus af te schaffen stuurde ze meteen een oorlogsverklaring naar de vakbonden en de linkse oppositie en brak ze het broze vertrouwen dat onder Alexander De Croo was opgebouwd.

Schouderklopjes van Europa waren blijkbaar belangrijker dan een gedragen pensioenhervorming.

De Croo

Ook toenmalig minister van Pensioenen Alexander De Croo (Open Vld) reageert. “Bij de vorming van de regering-Michel wordt 95 procent van het rapport overgenomen. We waren dus klaar om van start te gaan”, zegt De Croo.

“Ik betreur alleen dat de hervorming de speelbal is geworden van een politieke discussie. Di Rupo zegt dat hij, als hij terug in de meerderheid komt, maatregelen zal terugdraaien die wij hebben ingevoerd en die wél in het plan stonden. Dat is toch platte oppositiepraat. Maar ook de N-VA spreekt vaak alarmistische taal.”

“De pensioenen zijn een delicate kwestie. Ik heb als minister meer dan honderd lezingen gegeven in heel Vlaanderen. Ik overlegde ook telkens met de bonden en ook al gaven ze nadien een verdeeld advies, toch bleef ik investeren in het overleg“, zegt De Croo nog.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
1 maand€ 9,00
1 jaar€ 80,00
Levenslang€ 2.500

Ontdek alle formules

Word lid

Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu nog aan 6,66 euro per maand.


Ja, ik word lid