Dienst Vreemdelingenzaken verspreidt desinformatie onder asielzoekers

 Leestijd: 7 minuten

8

De Dienst Vreemdelingenzaken verstrekt systematisch onjuiste informatie over de asielprocedure. Elke asielzoeker krijgt na de asielaanvraag een ‘voorlichtingsbrief’ mee met verouderde, incomplete en soms onjuiste informatie. De brieven benadrukken de complexiteit van de asielprocedure, terwijl de ...

In het kort

Theo Francken verspreidt onjuiste informatie onder asielzoekers. Elke vluchteling die asiel aanvraagt, krijgt van de Dienst Vreemdelingenzaken een ‘voorlichtingsbrief’ van de staatssecretaris mee.

Daarin staat te lezen dat ‘asielzoekers tot drie maanden moeten wachten voor hun eerste interview’ en dat die vertragingen ‘alsmaar oplopen’. Dit is niet waar. Francken verspreidt informatie uit 2015, die allang niet meer actueel is. De wachttijd is tegenwoordig veel korter, en wordt alsmaar korter.

Ook schrijft hij dat asielzoekers tijdens hun aanvraag énkel recht hebben op onderdak en voedsel, terwijl er in werkelijkheid ook voor juridische bijstand en gratis onderwijs voor minderjarigen wordt gezorgd.

Door asielzoekers incorrect te informeren zorgt Francken ervoor dat mensen die wel degelijk op de vlucht zijn voor geweld, hun asielaanvraag intrekken, uit angst om gedwongen teruggestuurd te worden.

Francken ontkent dat nog steeds verouderde brieven worden uitgedeeld, maar verschillende advocaten bevestigen aan Apache  het tegendeel.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid