Wat als een app je job kan doen?

 Leestijd: 5 minuten

3

Wat als een app je job kan doen? Carrefour Belgium wil investeren in e-commerce en dankt daarom honderden werknemers af. Een voorbode voor wat ons de komende jaren staat te wachten, vrezen sommigen. Heeft werk nog ...

In het kort

“Een symfonie tussen software, machine learning, computeralgoritmes en mensen.” Bij Amazon zijn ze geen klein beetje enthousiast over hun distributiecentra. Er zoeven slimme robots over de werkvloer beladen met pakketjes, een gigantische scanner-met-arm zorgt voor de juiste etiketten erop, en hier en daar moet een menselijke werknemer een doos opvouwen in een formaat dat de computer selecteerde, terwijl een ander programma de ‘workflow’ – lees: de snelheid van de gigantische lopende banden – bepaalt.

Amazon ontwikkelde bovendien onbemande drone-koeriers en wil op termijn volledig geautomatiseerde én zwevende distributiecentra openen. Je leest het goed: zwevende pakhuizen.

Het door Amazon ingediende patent voor een zwevend pakhuis (Foto: Zoe Leavitt via Twitter)

Het grootste bedrijf ter wereld is een -zeer succesvolle – voortrekker op het vlak van automatisering, en het gebruik van artificiële intelligentie.

“Wat zich binnen de distributiecentra afspeelt, is verontrustend, zelfs schokkend”, schrijft Scott Galloway in zijn boek ‘The Four’, over het DNA van Amazon, Apple, Facebook en Google. “Nee, het zijn niet de arbeidsomstandigheden die choqueren, het verontrustende is vooral het gebrek aan mensen.”

“Jeff Bezos, CEO van Amazon en rijkste mens ter wereld, is voorstander van een universeel basisinkomen omdat hij de toekomst van werk gezien heeft, en in die toekomstvisie zijn er geen jobs voor mensen meer. Althans niet voldoende voor iedereen”, stelt marketingprofessor Galloway.

Zal het zo’n vaart lopen?

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid