Wat als je baas een app is?

 Leestijd: 5 minuten

0

Wat als je baas een app is? Het is een vraag die binnenkort niet enkel de koeriers van Deliveroo of chauffeurs van Uber kunnen beantwoorden. Hoe zal artificiële intelligentie de werkvloer en de arbeidsmarkt beïnvloeden? Heeft ...

In het kort

Opnieuw actueel

De Brusselse taxichauffeurs betoogden gisteren tegen wat ze “de Uberisatie” van hun sector noemen. Ze vrezen dat het taxiplan van Brussels minister van mobiliteit Pascal Smet tot een opkomst van mini-jobs zal leiden.

Wat als je baas een app is?

Het is een vraag die binnenkort niet enkel de koeriers van Deliveroo of chauffeurs van Uber kunnen beantwoorden. Hoe zal artificiële intelligentie de werkvloer en de arbeidsmarkt beïnvloeden? Heeft menselijke arbeid nog een toekomst en hoe ziet die toekomst er dan uit?

Wanneer machines op basis van de voor hen beschikbare informatie op eigen houtje keuzes maken, spreken we over kunstmatige of artificiële intelligentie (AI). Eén van de meest tot de verbeelding sprekende voorbeelden van AI is de zelfrijdende auto.

Ook op de werkvloer en arbeidsmarkt zal de rol van AI steeds ingrijpender worden, voorspelt het vooraanstaande AI Now Institute van New York University. En die impact gaat verder dan enkel het jobverlies door automatisering en robotisering (daarover meer in deel 2 van deze reeks). Het AI Now Institute voorziet dat beroepen zullen veranderen, maar eveneens de essentie van werk zelf.

AI-toepassingen hebben data nodig om hun beslissingen op te baseren. Werkenden moeten dus zoveel mogelijk worden gemonitord, op de werkvloer én privé. Nieuwe en bestaande toepassingen – smartphones en smart watches – worden ingeschakeld om de werknemer helemaal te doorgronden.

Wat zullen de alziende algoritmen met deze informatie doen, en wat hebben werknemers er nog over te zeggen? In een tweedelige reeks kijkt Apache naar de toekomst van arbeid. In deel 1 zoeken we een antwoord op de vraag ‘Wat als je baas een app is?’

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid