Landbouwers lappen mestwetgeving aan hun laars

 Leestijd: 7 minuten

3

In Vlaanderen is 43 % van de 669 gecontroleerde landbouwbedrijven niet in orde met de mestwetgeving. Dat blijkt uit cijfers van het Mestrapport, anderhalf jaar na de start van gerichte bedrijfscontroles door de Mestbank. En dat ...

In het kort

In Vlaanderen is 43 % van de 669 gecontroleerde landbouwexploitaties niet in orde met de mestwetgeving. De eerste rapportering van de nieuwe dienst Bedrijfsdoorlichting van de Vlaamse Landmaatschappij wijst op een hoog percentage inbreuken en een grote fraudegevoeligheid in de sector.

Toezicht op het naleven van de mestwetgeving vormt het sluitstuk van het vijfde mestactieplan (MAP5). En dat is nodig, want de waterkwaliteit verbetert al meer dan vier jaar niet meer.

Zowel de Mestbank als alle partijen pleiten voor meer verantwoordelijkheidszin vanuit de sector. Want niet alleen bij de landbouwers, maar ook bij de vervoerders, verwerkers én controleurs werden overtredingen vastgesteld. In 2016 werden zelfs tien staalnemers, die in opdracht van externe labo’s stalen nemen op velden, geschorst.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid