Nieuw Rechts probeert het al lachend

 Leestijd: 13 minuten5

Men zegt wel eens: “Wat niet al lachend kan gezegd worden, is de waarheid niet”. In deze Trump-tijden proberen sommigen het om te keren: al lachend een ‘alternatieve waarheid’ construeren.

Het begrip ‘alternatieve waarheid’ komt van Kellyanne Conway, adviseur en woordvoerder van Donald Trump, die in een uitzending van Meet The Press van NBC op een vraag over beweringen van Donald Trump en Sean Spicer antwoordde: “Jij zegt dat het leugens waren, maar onze perssecretaris Sean Spicer gaf gewoon alternatieve feiten.” “Alternatieve feiten zijn geen feiten, maar misleidingen”, repliceerde de NBC-vragensteller.

Het was voor het eerst dat het als ‘alternatieve feiten’ benoemd werd, maar bewust foute voorstellingen van de werkelijkheid zijn niet nieuw. Sommigen proberen het onder het mom van humor te verkopen. Ook in Vlaanderen.

In het ledenblad van het Vlaams Belangstond vorig jaar maart een klein artikeltje over “steeds meer tieners” die hun weg vinden naar de Vlaams Belang Jongeren (VBJ). “Nu doet ook de zogenaamde meme (spreek uit: ‘miem’) een duit in het zakje”, zo meldt men juichend. “Memes zijn een vorm van satirische internetcultuur, gewoonlijk érg politiek incorrect. Groepen en pagina’s gewijd aan ‘Vlaams-nationalistische memes’ schieten als paddenstoelen uit de grond.”

We informeerden bij de Vlaams Belang Jongeren naar de groepen en pagina’s waarnaar zij verwijzen. Onder welke url zijn ze te vinden? Maar we kregen geen antwoord op onze e-mail, ook niet nadat we een herinnering stuurden.

Intussen lijkt het dat men dacht aan Dries Van Langenhove en andere leden van de Gentse afdeling van het Katholiek Vlaams Hoogstudenten Verbond (KVHV) die memes onder elkaar uitwisselden. Een groep mensen waaruit een paar maanden later de groep Schild & Vrienden ontstaat.

Alt-right

Voor de “Vlaams-nationalistische memes” werd de inspiratie gehaald bij de memes van alt-right. Zoals eerder al bij Apache verduidelijkt is alt-right (voluit: alternative right) een verzamelnaam voor uiteenlopende rechtse tot extreemrechtse groepen en internetmedia die ranzige tot onaanvaardbare ideeën verkondigen, waarvoor de blanke suprematie activist Richard Spencer een term bedacht die aanvaardbaar klinkt: alt-right.

Bij het neonazistisch discussieforum Stormfront, dat meer dan 300.000 geregistreerde gebruikers telde maar na de betoging in het Amerikaanse Charlottesville in augustus vorig jaar van het internet is verdwenen, was er per land of taalgroep altijd wel een pagina met ‘leuke plaatjes’: foto’s, fotomontages en tekeningen die hun gedachtengoed ondersteunde.

Bij het in 2003, acht jaar na Stormfront, opgerichte internetforum 4chan kunnen de miljoenen dagelijkse bezoekers hun menig kwijt over uiteenlopende onderwerpen. Van Japanse cultuur over technologie en wat nog allemaal niet, tot en met “Politically Incorrect“-onderwerpen. Als men een discussie wil opstarten, wordt vaak een ‘grappige’ foto of tekening gepost om de aandacht te trekken.

Zo ook bij het gelijkaardige internetforum 8chan. Wat startte als een aandachtstrekker bij een discussie, ontwikkelde zich als een apart genre van ‘politiek incorrecte’ foto(montage)s en tekeningen. Zoals de ‘leuke plaatjes’ bij Stormfront. Nu echter niet alleen door neonazi’s maar door een breed spectrum van mensen die onder de noemer alt-right vallen.

Pepe

 Bekendste symbool die de alt-rightmakers van memes zich toe-eigenden is de kikker Pepe, afkomstig van de webstrip Boy’s Club. Zijn tekenaar Matt Furie omschrijft Pepe als “gewoon een maffe hippie”.

Vanaf 2008 wordt de afbeelding van een vrolijke Pepe populair op 4chan, waarna in de loop van de jaren anderen allerlei versies van Pepe maken. Van een verdrietige Pepe tot en met Pepe als een nazi of Ku Klux Klan-lid.

Als Donald Trump in oktober 2015 een meme van hemzelf als Pepe retweet, is de vreugde bij de 4chan’er en Trumpfan die de meme maakte, groot. De president-in-spe herkent zich in de Pepe-variant en de massamedia berichten erover.

Tekenaar Matt Furie is niet opgezet met de claim die alt-right legt op zijn Pepe en veroordeelt samen met burgerrechtenorganisaties “het illegaal en weerzinwekkende toe-eigeningen van het personage door racistische en marginale groepen”. Alt-right trekt zich daar evenwel niets van aan.

In mei 2017 besluit Matt Furie Pepe dan maar dood te verklaren door in een laatste stripje de begrafenis van Pepe af te beelden, maar ook dat stopt het misbruik niet.

Onschuldig?

De meme-makers zijn kampioen in het hun handen in onschuld wassen. Pepe die misbruikt wordt door alt-right? Dan posten ze een plaatje met eerst hoe anderen Pepe zouden zien (als een slaven uitbuitende Zuidelijke, als een nazi…) en vervolgens hoe zij Pepe zien: als slechts een supporter van ‘Make America great again’, hooguit een Amerikaan die gewapend zijn eigendom verdedigt.

Dries Van Langenhove, die betrokken was bij de eerste uitwisseling van ‘Vlaams-nationalistische memes’, is van hetzelfde slag. Zijn Schild & Vrienden verkoopt zelfklevers met slogans als ‘Liever dood dan rood’ (intussen uitverkocht, net als de zelfklevers met de slogan ‘Geen linkse rat in onze stad’).

Is dat geen oproep tot geweld? “De stickers zijn ironisch bedoeld. Ik denk dat zowat iedereen, op Comac en ALS (linkse studentenorganisaties, TR) na, dat doorheeft”, antwoordde Dries Van Langenhove aan Apache.

Op 12 december 2017 post Schild & Vrienden op Twitter en Facebook een strip met een kennelijk dronken vrouw die haar slaapkamer wordt binnengebracht door een lid van Schild & Vrienden. Als die laatste zijn broek begint uit te trekken met het oog op seksuele betrekkingen met de dodelijk vermoeide vrouw, ziet hij net op tijd op een kast foto’s staan van de linkse activist Dominique Willaert en van Che van Guevara, en het logo van de studentenafdeling van de PVDA.

Voor het Schild & Vriend-lid is dit er teveel aan en hij verlaat de kamer zonder te seksen met de vrouw. Op Twitter volgen hoofdzakelijk negatieve reacties; op Facebook wordt de strip vooral onder de aandacht gebracht van Schild & Vrienden-fans. Op Twitter heeft Schild & Vrienden 576 volgers en 122 vind-ik-leuks; op Facebook 4.766 mensen die Schild & Vrienden leuk vinden en 5.150 mensen die Schild & Vrienden volgen.

“Jullie hadden moeten weten dat seks met een dronken vrouw, die daar geen toestemming voor geeft, verkrachting is. (…) Zijn dat jullie Vlaemsche normen en waarden?”, is een van de reacties op Twitter. Bij Schild & Vrienden heeft men er lol in hoe Links zich ergert.

Niet origineel

De Vlaamse meme-makers zijn niet de voorbode van een nieuwe Nicole Van Goethem, cartoonist en Oscar-winnares met de animatiefilm ‘Een Griekse tragedie’. Wat de Vlaamse meme-makers doen, is bijna altijd een bestaande cartoon, strip of foto met Photoshop vervlaamsen.

Op het internet zijn er 389 gelijkaardige strips terug te vinden zoals de hierboven beschreven Schild & Vrienden-meme. Een eerdere versie verscheen onder andere bij Reddit, een gelijkaardig internetforum als 4chan en 8chan.

Het overnemen van elders eerder verschenen strips of wat dan ook, verklaart ook waarom de Vlaamse meme-makers al eens gelijktijdig met gelijkaardige ‘grappen’ uitpakken.

Op 26 december 2017 publiceert De Fiere Vlaamse Meme (9.222 mensen die deze Facebookpagina leuk vinden, 9.580 die dit volgen) een strip waarin we zien dat een brandweerman een deur wil inslaan omdat rook erop wijst dat er in de kamer achter de deur brand is.

Achtereenvolgens het origineel, de versie van ‘De Fiere Vlaamse Meme’ en de versie van het ‘Verbond der Vlaamse intellectuelen ter promotie van de morele eerlijkheid’.

Een brandweerman houdt zijn collega echter tegen, wijzend op de deurhanger waarop de slogan ‘Niemand is illegaal’ staat. De twee brandweermannen gaan dan maar weg, terwijl het vuur in de kamer verder uitbreidt en nu ook al opzij van de deur zichtbaar is. De strip kreeg 448 vind-ik-leuks.

De eerste die een reactie plaatst is de beheerder van het Verbond der Vlaamse intellectuelen ter promotie van de morele eerlijkheid. Het ‘Verbond…’ (116 mensen vinden dit leuk, 139 volgen dit) schrijft “ook al met een variant aan het spelen” te zijn. Bij hen staat op de deurhanger dat achter de deur een sp.a-congres plaatsvindt.

Of zo’n plaatje met brandweermannen die weggaan omdat ze zien dat het brandt bij een sp.a-congres overeenstemt met enige vorm van “morele eerlijkheid” waarop de naam van de Facebookpagina alludeert, is natuurlijk zeer de vraag.

Op het internet zijn er 104 gelijkaardige plaatjes terug te vinden. Eén van de eerdere versies had op de deurhanger “Do not disturb” staan. Dán kan de strip nog wel als grappig beschouwd worden.

Rood moet dood

Grappig zijn de memes niet echt. Politiek wél, en redelijk direct. De Fiere Vlaamse Meme presenteert op 20 december 2017 een ‘Raad de klinker’-spel. Een kwalijker versie van het bordspel dat oudere televisiekijkers kennen van het door Walter Capiau gepresenteerde Rad van Fortuin. Bij De Fiere Vlaamse Meme moet je telkens de klinker o invullen zodat de zin op het bord “Rood moet dood” wordt.

Een kwalijker versie van het bordspel dat oudere televisiekijkers kennen van het door Walter Capiau gepresenteerde Rad van Fortuin.

Voor wie dit een te grote intellectuele inspanning is, zijn er foto’s waarop dezelfde boodschap expliciet staat. Schild en Meme (1.206 mensen vinden dit leuk, 1.269 volgen dit) publiceert op 4 januari 2018 een foto van een televisieacteur overplakt met de uitspraak: “Ons Miranda zegt dat ook altijd: pa zegt ze, liever dood dan rood.” Schild en Meme publiceert nog een andere foto van een televisieacteur die met een opgeheven vinger zegt: “Ik zeg altijd: liever dood dan rood!” En dat zou om te lachen zijn?

Het Onafhankelijk Verbond Der Vlaemsche Meme (13.382 mensen vinden dit leuk, 13.973 volgen dit) publiceert de tekstaanpassing: “Vandaag is rood de kleur van jouw lippen Sossen. Vandaag is rood wat rood dood hoort te zijn. Vandaag is rood van rood wit blauw, van heel mijn hart voor jouw alles wat mis is met de huidige maatschappij.” Deze tekstaanpassing krijgt op 7 september 2017 en de dagen nadien 548 vind-ik-leuks. De tekstaanpassing wordt verder verspreid door onder andere De Antwerpse Orangist (631 mensen vinden dit leuk, 646 volgen dit) en een jeugdleider bij het Vlaams Nationaal Jeugdverbond (VNJ).

Ook allochtonen is men liever kwijt dan rijk. Op 16 januari 2018 plaatst De Fiere Vlaamse Meme een plaatje waarbij je in stripvorm ziet wat je moet doen als de gps in je auto aangeeft dat je Molenbeek nadert: je vergrendelt ramen en deuren in je auto, en begint kogels in je revolver te laden.

Promotie voor wettelijke zelfverdediging, in de lijn van de oproep van het KVHV-Gent “Geef ons wapens!”? Een oproep die in augustus 2015 gepubliceerd werd en nog steeds terug te vinden is op de website van het KVHV-Gent. Alleszins is een voorgaande versie van deze meme verschenen op een Engelstalige website die onder andere ‘racistische grappen’ verzamelt. De Fiere Vlaamse Meme-versie werd op één dag tijd 57 keren gedeeld en meer dan 1.100 keren bekeken.

Jihad

Als Jihad Van Puymbroeck op 8 januari 2018 aan haar eerste werkdag als sociale media-redacteur bij de VRT begint, komt de 23-jarige vrouw in een Twitterstorm terecht nadat de rechtse opiniewebsite Sceptr wijst op haar vorige engagementen (stagiaire bij de interculturele beweging KifKif, pers- en communicatiemedewerkster bij het Minderhedenforum, lid van Groen in haar woonplaats Beveren…).

Dries Van Langenhove (Schild & Vrienden), Michael Lescroat (kabinetsmedewerker van de Antwerpse N-VA-schepen Fons Duchateau) en anderen diepen oude tweets op van Jihad Van Puymbroeck waarin ze afgeeft op de N-VA enzomeer. Tweets tot uit 2012.

VRT-ombudsman Tim Pauwels legt op de website van de VRT omstandig uit hoe en onder welke voorwaarden Jihad Van Puymbroeck aangeworven werd. Ze kwam als beste uit “een lange, open procedure met 120 kandidaten” en andere argumenten.

Naast het Twitterleger zijn ook de meme-makers aan de slag. Schild en Meme meldt dat een beeld is opgedoken van de eerste werkdag van Jihad Van Puymbroeck: de VRT-zendtoren is al opgeblazen.

Schild en Meme’ en ‘Plezant Rechtse Aktie’ over de eerste werkdag bij de VRT van Jihad Van Puymbroek.

Plezant Rechtse Aktie (1.150 mensen vinden dit leuk, 1.140 volgen dit) brengt in beeld hoe de aanwervingsprocedure voor Jihad Van Puymbroeck zou verlopen zijn. De uitleg van VRT-ombudsman Tim Pauwels staat dan al enkele uren op de VRT-website en is verwerkt in berichten op al online kranten.

Volgens Plezant Rechtse Aktie zei Jihad bij de eerste kennismaking: “Hallo, mijn naam is Jihad Va…”, waarna meteen een “Aangenomen!” klinkt. “Dat gaat vlotjes bij de VRT”, is het commentaar van Plezant Rechtse Aktie. De meme-makers creëren zo hun ‘alternatieve waarheid’.

KVHV

Vaak zijn meme-makers ook op Twitter actief met het trollen (het in een internetomgeving plaatsen van berichten en commentaren met als doel emotionele reacties zoals woede, irritatie, verdriet of scheldpartijen uit te lokken). Als iemand zich afvraagt hoe men erin slaagt om zo snel vijf jaar tweets van Jihad Van Puymbroeck te screenen, twittert Dries Van Langenhove: “Koud kunstje als je met 800 bent.”

Bij de uitzending van De Afspraak ’s anderendaags reageren de gesprekspartners van Bart Schols ontzet over dat aantal en de organisatie die achter het screenen van oude tweets zou zitten. Op Twitter en Facebook plaatst Schild & Vrienden een fragment van de discussie in De Afspraak: de ontzetting over de ‘achthonderd’ waarbij sommige uitspraken en beelden herhaald en uitvergroot worden. Het fragment wordt gevolgd door beelden van een feestje.

De gasten in De Afspraak zijn erin getuind: er zijn heus geen achthonderd mensen aan het werk geweest om de tweets van Jihad Van Puymbroeck te screenen. Enkele mensen uit KVHV- en N-VA-kringen volstonden. De door Schild & Vrienden aangepaste video van De Afspraak over de 800 werd al door meer dan 14.000 mensen bekeken.

Wie schuilt achter de meme-makers en beheerders van Facebookpagina’s met memes? Ico Maly, komt in het boek Nieuw Rechts (zie het kaderstuk hieronder) tot het besluit dat De Fiere Vlaamse Meme werk is van een universiteitsstudent actief bij het Katholiek Vlaams Hoogstudenten Verbond (KVHV). Uit een commentaar gepost op 15 januari 2018 blijkt dat ook Schild en Meme vanuit dezelfde hoek wordt gemaakt. Vooral de Gentse afdeling van het KVHV loopt daarbij in de kijker. Ook sommige memes wijzen erop.

Op 17 december 2017 plaatst Schild en Meme een foto van iemand die met een spuitbus cyaankali bezig is. Het dodelijk vergif cyaankali spuiten, wanneer doe je dat? Schild en Meme: “Wanneer je iemand Frans hoort praten in Vlaanderen.” Maar hoe kom je op het idee om daar een meme over te maken?

Wanneer de Gentse N-VA in de Handelsbeurs het succes bij de parlementsverkiezingen op 25 mei 2014 viert in aanwezigheid van onder andere N-VA-fractieleider in het Vlaams Parlement Matthias Diependaele, valt daar een groep studenten van het KVHV binnen.

Na het zingen van De Vlaamse Leeuw roepen kersvers praeses van het KVHV-Gent Michiel Van Tongerloo (intussen redacteur bij Sceptr) en anderen: “Cyaankali… voor het FDF”. Omdat het gefilmd is, ontstaat er commotie over. Jan De Backer, de voorganger van Michiel Van Tongerloo als praeses van het KVHV-Gent, zegt achteraf: “Wij nemen geen afstand van wat we toen riepen.” Drie jaar later wordt het idee warm gehouden met een meme.

#SuperTheo

Het is een kleine groep mensen die de Vlaamse memes maakt en verspreidt. Gelijkaardige groepen zijn echter ook actief in Nederland, Engeland, Duitsland en andere landen.

Pedagogisch Verantwoorde Vlaamse Memes (10.669 mensen vinden dit leuk, 11.028 volgen dit) plaatst op 7 januari 2017 om 11 uur een foto van een auto op een snelweg die niet verder rijdt naar Wallonië maar de afslag naar Vlaanderen neemt.

Dezelfde dag, een paar uren later, duikt dezelfde foto op bij Thierry Baudet Memes (13.253 mensen vinden dit leuk, 13.741 volgen dit). Nu met de keuze: verder rijden richting CDA, VVD en D66 of de afslag nemen naar Thierry Baudets Forum voor Democratie.

De digitale infrastructuur vergemakkelijkt dat in meerdere landen gelijkaardige voorstellingen van zaken gepubliceerd worden. De makers ervan hebben niet identiek dezelfde opvattingen, maar behoren wel globaal tot eenzelfde stroming. Alleen maakt de ene het nog erger dan de andere.

Het beeld van de snelweg in België en Nederland is onschuldig. Het beeld van het ‘Raad de klinker’-spel is minder onschuldig. In de Verenigde Staten moest je de klinker i raden om “nigger” te vormen; in Vlaanderen is het de klinker o om tot “Rood moet dood” te komen.

De meme-makers verdraaien de werkelijkheid, creëren een virtuele werkelijkheid zoals met hoe het sollicitatiegesprek met Jihad Van Puymbroeck zou verlopen zijn. De waarheid is de verliezende partij, met alle gevolgen vandien voor de democratie.

En na het afbreken, liefst zelfs elimineren van anderen, komen de meme-makers op de proppen met hun helden. In de Verenigde Staten: Donald Trump. Bij ons: Theo Francken.

De Fiere Vlaamse Meme heeft op 31 december 2017 als “Onze wens voor 2018: het bouwen van de Theomuur” aan de grenzen van Vlaanderen. De Antwerpse Orangist zag eerder al als nieuwe held van Vlaanderen: #SuperTheo.

 

Nieuw Rechts

De memes zijn maar een onderdeel in een complexe verandering van het politiek klimaat en functioneren dat Ico Maly in zijn jongste boek Nieuw Rechts schetst en duidt.

Nieuw Rechts droomt van “een wereld van soevereine en homogene etnoculturele naties en regio’s. Plaatsen waar het belang van de natie, de groep, belangrijker wordt geacht dan de rechten van het individu.

Gelijkheid en de universele dimensie van de mensenrechten staan volgens Nieuw Rechts de grootsheid van de natie in de weg”.

Er is geen officieel samenwerkingsverband, “het neemt de vorm aan van een organische, uitermate complex en los geconnecteerd netwerk, gemodelleerd op de structuur van een digitaal netwerk” (Nieuw Rechts, blz. 12).

Populisme is van alle tijden, maar met de digitalisering ontstaan nieuwe instrumenten ter ondersteuning. Politici maken dankbaar gebruik van de sociale media om hun volgelingen aan te spreken en te mobiliseren. Donald Trump investeert het grootste deel van zijn advertentiebudget voor de presidentsverkiezingen aan de sociale media.

Cambridge Analytica

Naargelang de profielen van de gebruikers focust Trump op ofwel de ‘kwade blanke mannen’, angstige mannen die vakkundig gekneed worden tot boze mannen. Ofwel op de potentiële Hillary Clinton-kiezers die aangezet worden om niet te gaan stemmen. Maar ook binnen die twee grote groepen worden met de data-analyse van Cambridge Analytica tienduizenden varianten van één advertentie aangeboden.

Cambridge Analytica zegt gegevens over voorkeuren te hebben van meer dan 230 miljoen stemgerechtigde Amerikanen. Het bedrijf wordt financieel ondersteund door de Amerikaanse multimiljardair Robert Mercer die ook een van de grootste sponsors is van de presidentscampagne van Donald Trump en van de alt-right website Breitbart. Cambridge Analytica levert haar data-analyse enkel aan haar voorkeurskandidaten binnen de Republikeinse partij.

Om bepaalde mensen aan te sporen niet (voor Clinton) te gaan stemmen, wordt onder andere de linkse kritiek op Clinton aangewakkerd. Daarnaast worden onder andere ‘click farms’ vanuit de Filipijnen en Maleisië ingeschakeld om bepaalde boodschappen te liken en delen. In juni 2015 blijkt dat slechts 42 % van de Facebookfans van Trump Amerikanen zijn.

Historisch perspectief

 In het tweede deel van zijn boek plaatst Ico Maly, Donald Trump in een historisch perspectief. Maly zoekt het bij het denken van de Ierse filosoof Edmund Burke, de Duitse filosoof Johann Gottfried von Herder, diens landgenoot historicus Friederich Meinecke en de eveneens Duitse cultuurhistoricus en filosoof Oswald Spengler. Al moet ook Maly toegeven dat de kans dat Trump hen gelezen heeft nihil is. Ook filosofen zoals de Brit Roger Scruton en de Fransman Alain de Benoist passeren de revue.

Om de Nieuw Rechtse beweging te begrijpen, zo stelt Ico Maly in het volgende hoofdstuk, zijn vier aspecten van belang.

  1. Een nieuw intellectueel elan in Amerikaanse conservatief-revolutionaire kringen vanaf 2008.
  2. Het internet en de cultuur op online fora als 4chan en 8 chan waar men zich vanaf 2014 richt tegen feministische en progressieve gameontwikkelaars en -recensenten.
  3. Een neoreactionaire beweging rond mannenrechten.
  4. De niet te onderschatten kracht binnen de alt-rightbeweging van complotdenkers en fake newssites.

De onder (2) vermelde internetcultuur wordt een sterk wapen voor alt-right met de memes, de blogs en het trollen. De verkiezingsstrijd van Trump wordt geroemd als de Great Meme War. “Deze internetcultuur staat diametraal tegenover een democratische ruimte. (…) In een ruimte waar het recht niet bestaat, wordt het recht in eigen handen genomen”, zegt Ico Maly (blz. 120).

Europa

Binnen alt-right is er een onderscheid tussen hardcore alt-right, Richard Spencer en anderen die dicht bij het neonazisme staan, en de populaire flank met websites zoals Breitbart die een veel groter bereik hebben. Na de betoging in Charlottesville in augustus, met schrikwekkende marsen van neonazi’s en een auto die bewust inrijdt op tegenmanifestanten, keert die tweede groep zich af van de eerste. De tweede groep houdt het bij Westers chauvinisme en seksisme, maar dat blijft natuurlijk kwalijk. Zoals ook het algemeen uitgangspunt: ‘Ongelijkheid is natuurlijk, gelijkheid is ideologisch (en dus te verwerpen)’.

In het vierde deel van zijn boek zakt Ico Maly af naar Europa voor het schetsen van een aantal organisaties (zoals het Franse Génération Identitaire…) en figuren (zoals Thierry Baudet…). Hun banden met anderen is het volgende dat aan bod komt. Als Thierry Baudet bijvoorbeeld in De Afspraak presentator Bart Schols aanpakt over de manier waarop hij werd ingeleid, retweet Theo Francken dat meteen.

“Alle nationale en regionale vormen van Nieuw Rechts zijn een onderdeel van een transnationale, polycentrische en gelaagde Nieuw Rechtse niche. De structuur, cultuur en ideologie van Nieuw Rechts is (…) het product van digitalisering en globalisering”, besluit Ico Maly (op blz. 243) vooraleer in het laatste hoofdstuk uit te diepen hoe we volgens hem in het tijdperk van de “digitale antidemocratie” zijn beland.

Standaardwerk

 Ico Maly doceert New Media and Politics aan de universiteit van Tilburg. Toen hij in 2015 zijn lessenreeks uitwerkte, zocht hij een thema dat begrijpelijk, te volgen en relevant is voor zijn internationale groep studenten. De Amerikaanse presidentsverkiezingen en verschillende sociale bewegingen waren hiervoor ideaal. Het leverde de voorbije drie jaren een ongeziene schat aan informatie op. Het boek Nieuw Rechts is een standaardwerk om zicht te krijgen op het fenomeen Nieuw Rechts.

Anderzijds heeft Ico Maly de gewoonte om te verwijzen naar vele filosofen. Hoeveel mensen kunnen mee op het niveau waarin dit deel geschreven is? We vrezen: niet veel. Rachida Aziz citeert in haar pas verschenen boek Niemand zal hier slapen vannacht ook meerdere (anti-)verlichtingsfilosofen, maar daarbij moeten we nooit afhaken. Drieënveertig bladzijden voetnoten en bibliografische gegevens onderlijnen de belezenheid van de auteur. Aan die belezenheid twijfelen we niet. De vraag is: hoe vertaal je dat?

Ico Maly, Nieuw Rechts, uitgeverij EPO, 360 blzn., 22,5 euro. Het boek ligt vanaf volgende week in de boekhandel. Boekvoorstelling: zaterdag 20 januari, om 20 uur in Gent, NTGent Minnemeers.

 

Auteur: Ton Rennenberg

Ton Rennenberg publiceerde eerder op de blog van het Anti-Fascistisch Front (AFF).

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid

Word nu lid van Apache en geniet van deze voordelen:

  • Toegang tot alle ruim 4.000 artikels
  • Deel de artikels gratis met je vrienden
  • Toegang tot alle dossiers en het volledige archief
  • Treed in discussie met journalisten en andere lezers
  • Korting op events en andere journalistieke producten, zoals e-books