Een spelletje monopolie met onze privacy

 Leestijd: 26 minuten

6

Google, Amazon, Facebook en Apple – GAFA voor de vrienden – zijn de grootste bedrijven op aarde. Ze domineren het internet en technologie op een ongeziene schaal. Ze hebben elk een monopolie in belangrijke online sectoren. ...

In het kort

Google, Amazon, Facebook en Apple – GAFA voor de vrienden – zijn de grootste bedrijven op aarde. Ze domineren het internet en technologie op een ongeziene schaal. Ze hebben elk een monopolie in belangrijke online sectoren. In Europa worden ze al langer met argusogen bekeken, maar ook in de VS gaan steeds meer stemmen op om de macht van deze mastodonten te beknotten.

Het is geen toeval dat deze vier bedrijven de grootste ter wereld zijn geworden. Het gebrek aan regulering, het gemak waarmee ze concurrenten mochten opkopen, maar ook de massale belastingontwijking gaf hen de zuurstof waaraan het andere ontbrak.

Daar komt nog bij dat de belangrijkste grondstof van de technologiereuzen gratis is: onze persoonsgegevens. Ze maken deze informatie ten gelde om advertenties te verkopen. Tegelijk stelt het hen in staat stelt om hun producten te personaliseren, continu te verbeteren en dus nog dominanter te worden.

In de VS gaan steeds meer stemmen op om deze bedrijven op te breken. Niet enkel omdat ze eerlijke concurrentie fnuiken, maar omwille van hun groeiende politieke en maatschappelijke macht. De lobbymachine van Sillicon Valley slaagt er al jaren in om dit soort ant-monopoliemaatregelen of andere vormen van regulering tegen te houden.

Enkel in Europa krijgen ze wat weerstand. Al worden ze nu al voor de tweede keer in enkele maanden tijd op het matje geroepen door het Amerikaans Congres. Een eerste deuk in het harnas?

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid