Virologen verontrust over Hepatitis E in varkensvlees

 Leestijd: 5 minuten

1

De afgelopen vier jaar is het aantal meldingen van Hepatitis E in België meer dan verdrievoudigd. Volgens virologen is dit nog maar het topje van de ijsberg. Zij pleiten voor een meldingsplicht, betere voorlichting en vergoeding ...

In het kort

De afgelopen vier jaar is het aantal meldingen van Hepatitis E in België meer dan verdrievoudigd. De ziekte, die via ons voedsel wordt overgedragen van varkens op mensen, is dodelijk voor kwetsbare patiënten.

Zwangere vrouwen, leverpatiënten en mensen met chemotherapie zijn onvoldoende voorgelicht over de risico’s die ze lopen. Bovendien registreren niet alle ziekenhuizen het aantal besmette patiënten. Daarnaast testen artsen vaak niet op het virus omdat de kosten voor de meting niet vergoed worden.

Volgens virologen zijn de bekende besmettingsaantallen nog maar het topje van de ijsberg. Zij pleiten voor een meldingsplicht, betere voorlichting en vergoeding van virustests. “Dit is een epidemie in slowmotion”, aldus Marc Van Ranst.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid