Dossier Spreeuwenhoek: hoe Bart Somers de vlucht vooruit neemt

 Leestijd: 4 minuten

0

Het prestigieuze stadsvernieuwingsproject Spreeuwenhoek in Mechelen staat op de helling nadat twee vergunningen nietig werden verklaard. Burgemeester Bart Somers (Open Vld) wijst een oud Vlaams decreet als boosdoener aan. Nochtans tikte Audit Vlaanderen de stad vorig ...

In het kort

Het prestigieuze stadsvernieuwingsproject Spreeuwenhoek in Mechelen staat op de helling nadat twee vergunningen nietig werden verklaard. Burgemeester Bart Somers (Open Vld) wijst in De Morgen een oud Vlaams milieudecreet als boosdoener aan. Volgens hem is niet enkel dit Mechels project bedreigd, maar moeten “tientallen Vlaamse projecten” vrezen voor hun voortbestaan.

Expert Hendrik Schoukens (UGent) erkent dat Vlaanderen jarenlang de problemen met het MER-decreet heeft ontkend. Toch kan Mechelen volgens hem niet zomaar de eigen verantwoordelijkheid aan de kant schuiven. “Ook stedelijke overheden moeten zich aan de Europese regels houden. De meeste steden liggen weliswaar niet wakker van het Europees recht.”

De problemen van het Mechels stadsvernieuwingsproject zijn bovendien veel breder dan enkel dit oude Vlaamse decreet. Audit Vlaanderen tikte de stad eind vorig jaar nog op de vingers voor onregelmatigheden in het dossier. Er werd onder andere een fout grafisch plan verstuurd naar de Vlaamse adviesinstanties. Buurtbewoners waarschuwen daarenboven al jaren voor de nefaste mobiliteitseffecten van het prestigieuze stadsvernieuwingsproject.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid