Antwerpse politici spuien mist over mandaten en vergoedingen

 Leestijd: 4 minuten

3

Verschillende leden van het Antwerpse schepencollege en gemeenteraad nemen het niet zo nauw met de beloofde transparantie. Uit nazicht van de beloofde jaarlijkse publicatie van de mandaten en vergoedingen van de burgemeester en schepenen blijkt dat ...

In het kort

Er schort wat aan de beloofde transparantie van het Antwerpse schepencollege. In februari van dit jaar kondigde het college aan om jaarlijks de mandaten en vergoedingen van de burgemeester en schepenen openbaar te maken.

De ingediende lijsten zijn echter onvolledig en vaag. Apache publiceert de ingediende mandatenlijsten van het voltallige college en van de fractieleiders in de gemeenteraad, en maakt een ranglijst van de zelfverklaarde grootverdieners van het college.

Op de lijst van schepen Koen Kennis (N-VA) ontbreken 9 mandaten en de specifieke vergoedingen die hij ervoor kreeg. Al telt hij die vergoedingen wel op bij zijn brutojaarloon van 193.235,94 euro.

Schepen Marc Van Peel (CD&V) geeft aan slechts 150,52 euro bruto te hebben verdiend in 2016. Net als Van Peel geven ook Rob Van de Velde (N-VA) en Caroline Bastiaens (CD&V) niet aan hoeveel ze precies als schepen verdienden. Die laatste is weliswaar pas sinds november 2016 aangesteld als schepen.

Fractieleiders

Haar voorganger en huidig fractieleider van CD&V Philip Heylen gaf dan weer dat mandaat en zijn vergoeding als schepen niet aan. Ook zijn mandaten als bestuurder bij intercommunales Water-link en Finea staan niet in de lijst.

Hoewel het aanvankelijk de bedoeling was dat enkel de burgemeester en de schepenen een overzicht van hun mandaten en vergoedingen zouden vrijgeven, volgden uiteindelijk ook zowat alle gemeente- en districtsraadsleden hun voorbeeld.

Van de fractieleiders diende enkel Annemie Turtelboom (Open Vld) geen mandatenlijst in. Wouter Van Besien (Groen) nam dan weer zijn mandaat en vergoeding als Vlaams Parlementslid niet in de lijst op.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid