Vlaams Belang heft halfvol/halfleeg glas

 Leestijd: 9 minuten

0

Voorbije zondag vierde het Vlaams Belang haar veertigjarig bestaan. Zaterdag probeerden De Standaard en De Morgen de invloed van het Vlaams Belang af te meten aan het al dan niet realiseren van de punten uit het zeventigpuntenplan dat Filip Dewinter in 1992 lanceerde. De mening in de twee kranten verschilt. Maar dat verbaast niet. Politiek is geen exacte wetenschap.
Een bolleke voor een bolleke
Feestje in mineur. ‘Vlaams Belang heeft op veertigste verjaardag meer verleden dan toekomst’ titelde zaterdag Gazet van Antwerpen. Het vat de situatie perfect samen. Het is niet alleen af te lezen aan de verkiezingsresultaten van het Vlaams Belang (van 24,2 % van de stemmen in Vlaanderen in 2004 naar 5,9 % in 2014). Het is ook te zien aan de publicaties waarmee de partij zichzelf in de kijker zet. In 1997 publiceerde het Vlaams Blok bij haar twintigjarig bestaan een 165 bladzijden dik boek, op groot formaat: ‘Vlaams Blok: 20 jaar rebel’. Nu is het een 16 bladzijden tellende brochure, klein formaat: ’40 jaar richtinggevend, 40 jaar steen des aanstoots, 40 jaar rots in de branding’.

Voorbije zondag vierde het Vlaams Belang haar veertigjarig bestaan. Zaterdag probeerden De Standaard en De Morgen de invloed van het Vlaams Belang af te meten aan het al dan niet realiseren van de punten uit het zeventigpuntenplan dat Filip Dewinter in 1992 lanceerde. De mening in de twee kranten verschilt. Maar dat verbaast niet. Politiek is geen exacte wetenschap.
Een bolleke voor een bolleke
Feestje in mineur. ‘Vlaams Belang heeft op veertigste verjaardag meer verleden dan toekomst’ titelde zaterdag Gazet van Antwerpen. Het vat de situatie perfect samen. Het is niet alleen af te lezen aan de verkiezingsresultaten van het Vlaams Belang (van 24,2 % van de stemmen in Vlaanderen in 2004 naar 5,9 % in 2014). Het is ook te zien aan de publicaties waarmee de partij zichzelf in de kijker zet. In 1997 publiceerde het Vlaams Blok bij haar twintigjarig bestaan een 165 bladzijden dik boek, op groot formaat: ‘Vlaams Blok: 20 jaar rebel’. Nu is het een 16 bladzijden tellende brochure, klein formaat: ’40 jaar richtinggevend, 40 jaar steen des aanstoots, 40 jaar rots in de branding’.

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden