‘Inbeslagname gsm journalist geen inbreuk bronnengeheim’

 Leestijd: 3 minuten

1

De Gentse Kamer van Inbeschuldigingstelling vindt dat het parket van Brugge haar boekje niet te buiten ging bij de inbeslagname van de iPhone van VRT-journalist Bart Aerts. De inbeslagname kwam er kort na de uitzending van telefoongesprekken die mogelijke manipulatie van het onderzoek naar de ‘kasteelmoord’ aantonen. Tegen Aerts loopt sindsdien een onderzoek wegens ‘mededaderschap’ in een vermeend geval van misbruik van inzagerecht.

Alles draait rond een Ter Zake-reportage van 17 november 2016 waarin telefoongesprekken tussen de familie van het slachtoffer, advocate en magistraten gebruikt werden. De reportage wilde aantonen dat er pogingen tot beïnvloeding van het onderzoek waren en de onderzoeksrechter in Brugge een deel van de bezwarende opnames achterhield. De zoon van een verdachte gaf aan de politie toe dat hij de geluidsopnames aan de journalist bezorgde.
Alle of alle relevante
“Er werd in de reportage ook gezegd dat niet alle afgeluisterde telefoongesprekken in het onderzoek zitten”, zegt journalist Bart Aerts. “Er was een document dat ik onder ogen kreeg waarin het parket-generaal vraagt om alle afgeluisterde telefoongesprekken te krijgen, terwijl de onderzoeksrechter antwoordt dat hij alle ‘relevante’ telefoongesprekken overmaakt. Er is dus een soort selectie gemaakt in de gesprekken die zijn overhandigd. Ik weet niet welke gesprekken ze in Gent (parket-generaal) uiteindelijk hebben beluisterd. Maar zelf heb ik tientallen gesprekken beluisterd, samen met anderen, en we kwamen tot de conclusie dat er pogingen waren on het onderzoek te sturen. Dat stond als een paal boven water. Daarom hebben we dat gebracht.”

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden