Digitale zoethouders maken ons verslaafd

 Leestijd: 6 minuten

9

Wat hebben een laboratoriumrat uit de jaren vijftig en een eenentwintigste-eeuwse smartphonegebruiker met elkaar gemeen? Simpel, ons gedrag wordt gestuurd door bekrachtigingsschema’s uit de koker van een Amerikaanse psycholoog die in de clinch lag met Noam ...

In het kort

Wat hebben een laboratoriumrat uit de jaren vijftig en een eenentwintigste-eeuwse smartphonegebruiker met elkaar gemeen? Simpel, ons gedrag wordt gestuurd door bekrachtigingsschema’s uit de koker van een Amerikaanse psycholoog die in de clinch lag met Noam Chomsky. De resultaten van zijn experimenten op ratten worden nu gebruikt door slimme technologieontwikkelaars om ons te binden aan dat ene toestel. En ze blijken in hun opzet te slagen.

Uit onderzoek van de Universiteit Gent, Mediawijs én Mediaraven naar het mediagebruik van ruim 4.000 jongeren tussen 6 en 18 jaar, blijkt dat jongeren hun smartphone onmisbaar achten.

Onderzoek van imec toonde eerder al aan dat het gebruik van digitale diensten boomt en dat ook de afhankelijkheid ervan toeneemt in Vlaanderen. “Maar liefst 41% van de bevraagde Vlamingen vindt dat digitale toepassingen diep in hun persoonlijk leven zijn binnengedrongen – waarbij in eerste instantie opnieuw de twintigers (51%) en dertigers (50%) de alarmbel luiden”, legt Bart Vanhaelewyn, onderzoeker bij imec, uit in een persbericht.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid