Wie is er bang van de koning van Koksijde?

 Leestijd: 4 minuten

1

Marc Vanden Bussche (Open Vld), de burgemeester van Koksijde, is actief als bouwpromotor in zijn gemeente. Daar is op zich niets onwettigs aan, al zijn er wel een reeks deontologische vragen bij te stellen. Dat hij in anderhalf jaar tijd tweehonderdduizend euro verdiende aan een koop en verkoop van een perceel omdat hij beschikte over voorkennis, is al een pak problematischer. En dat nog andere leden van zijn meerderheid het niet nauw nemen met hun deontologie en bouwregels in hun voordeel laten ombuigen, maakt de situatie nog erger.

De voorbije maand heeft Apache een reeks artikels gepubliceerd waarin de verstrengeling van de zakelijke en politieke belangen van burgemeester Vanden Bussche haarfijn uit de doeken werd gedaan. Die verhalen waren op zich niet nieuw. Iedereen in Koksijde kende er wel een deeltje van. Soms was er een dapper oppositielid dat een schuchtere tussenkomst hield in de gemeenteraad en soms werd er besmuikt gefluisterd op recepties of aan cafétogen. De lokale pers minimaliseerde de zaak. Toen La Libre Belgique in 2013 een groot verhaal publiceerde, kon Vanden Bussche de brand blussen met een recht van antwoord.

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden