Regime Kabila beschermt zakenimperium temidden van geweldspiraal

 Leestijd: 7 minuten

5

Duizenden doden en meer dan een miljoen mensen op de vlucht. De tol van het opnieuw oplaaiende geweld in Congo is groot. Nadat president Kabila de geplande verkiezingen vorig jaar uitstelde, dreigt het land opnieuw in een bloedige spiraal van geweld verzeild te geraken. Jospeh Kabila en z’n entourage zijn echter niet geneigd om de macht op te geven. Hun belangen in de mijnbouw en de rest van de economie zijn daarvoor te groot.

Eind juni besliste de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties om internationale experten naar Congo te sturen. Zij moeten er de berichten onderzoeken van slachtpartijen door aan de regering gelieerde milities en rebellengroeperingen in de regio van Kasaï. Hoewel ook de regering van president Kabila gelinkt wordt aan het dodelijk geweld zal het onderzoek geleid worden door de Congolese regering zelf.

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden