‘De deeleconomie kan een globale culturele revolutie veroorzaken’

 Leestijd: 5 minuten

1

Deeleconomieën zijn een antwoord op de overconsumptie in een wereld waarin grondstoffen steeds schaarser worden. Daarnaast bieden ze volgens Harvard-professor Yochai Benkler ook een uitdaging voor de dominante economische logica van de voorbije 40 jaar. “Privébezit, patenten en de vrije markt zijn niet de enige manier om een maatschappij efficiënt in te richten.”

Spullen en diensten delen is vandaag makkelijker dan ooit tevoren. De tent van de buren, de beamer van een collega of een autorit: dankzij een online platform met een breed netwerk is het een fluitje van een cent. Ook de schaal waarop we delen is een pak groter, wat een efficiëntere en duurzamere economie mogelijk maakt.

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden