‘Ook teruggekeerde Syriëstrijders komen ooit vrij’

 Leestijd: 5 minuten

0

Tijdens de hoogdagen van het kalifaat ging al onze aandacht naar de Belgische mannen en vrouwen die richting Syrië en Irak afreisden. Ondertussen beseffen de verschillende overheden van ons land dat ze mogelijks ook terugkeren, inclusief gezin. Maar wat gebeurt er precies met de terugkeerders? En wat met hun kinderen?

Volgens cijfers van OCAD zijn er 121 teruggekeerde Foreign Terrorist Fighters (FTF) in ons land. “Daarvan zijn er 97 mannen en 24 vrouwen”, geeft Olivier Van Raemdonck, woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon aan. “Een tiental daarvan zou overleden kunnen zijn, maar zolang er geen uitsluitsel is over hun dood, blijven ze in de dynamische databank van het OCAD staan.”
Databank
“De massale terugkeer blijft uit”, meent Rik Coolsaet, lid van het European Network of Experts on Radicalisation (ENER). “We hadden begin 2014 en begin 2015 twee pieken van terugkeerders, maar in 2016 waren dat er slechts een handvol.” Het is dus niet zo dat de verliezen van IS op het terrein een massale exodus van Syriëstrijders op gang hebben gebracht. “Die inschatting was vorig jaar wel anders, maar die is dus gewijzigd”, stelt Coolsaet.

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden