De Poolse politieke crisis in vier vragen

 Leestijd: 4 minuten

0

De plannen van de Poolse regering om de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht in te perken, zorgde de voorbije weken voor consternatie in de Europese Unie en tientallen betogingen in het Oost-Europese land. Hoe heeft deze situatie kunnen ontstaan, en zijn EU-dreigementen een oplossing? Kris Van Heuckelom, docent Slavische Studies aan de KULeuven, legt de situatie uit.

De Poolse regeringspartij Recht en rechtvaardigheid (PiS) zet de democratie naar haar hand. De publieke omroep is gezuiverd van partijcritici, er is een wet goedgekeurd die de minister van Justitie meer macht geeft bij de benoeming van rechters en uitspraken van het Europees Hof van Justitie worden genegeerd. De president heeft intussen twee van de omstreden hervormingen van de rechterlijke macht geblokkeerd.

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden