Waarom onze kerncentrales ook na 2025 zullen blijven draaien

 Leestijd: 11 minuten

3

In 2003 beslist de regering om de kerncentrales Doel 1 en 2 en Tihange 1 te sluiten. Bij milieubewegingen is het feest: doel bereikt. Maar even later begint een intensieve en jarenlange lobbycampagne om de kernuitstap terug te draaien. Met succes, zo laat een voorpublicatie uit het boek ‘Lobbyen in de Wetstraat’ van Dominique Soenens zien.

Het hoofdkwartier van Greenpeace in Brussel. Eloi Glorieux zucht en schudt zijn hoofd. Hij kan zich wel voor de kop slaan, ook na al die jaren. “Toen de paarsgroene regering in 2003 koos om in 2015 afscheid te nemen van de drie oudste kerncentrales, dachten we dat de strijd gestreden was en dat we ons op andere dingen konden concentreren. Een kapitale fout. Op die manier gaven we vrij spel aan de nucleaire industrie om haar communicatie en strategie aan te passen. Zo hebben ze jaren later hun slag thuis gehaald.” Hij zucht, nog maar eens. Mea culpa, denkt hij.

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden