Optima blijkt goudmijn voor Geert Versnick

 Leestijd: 4 minuten0

Als bestuurder bij Optima Group werd Geert Versnick flink in de watten gelegd. Dat blijkt uit documenten van de Nationale Bank die Apache kon inkijken. Tussen 2013 en 2015 ontving de mandatenkoning en eeuwige fixer van Open VLD bijna 130.000 euro. Samen met de gevallen topman Jeroen Piqueur zat Versnick op de eerste rij wanneer Optima Group het geld uitdeelde dat werd “verdiend” via fictieve consultancy-opdrachten en via de dubieuze verkoop van een Spaans filiaal.

Is het toeval dat Geert Versnick op 1 april zijn vertrek uit de politiek aankondigde in De Tijd of voelde de Gentse Open VLD’er de bui hangen? Feit is dat een document van de Nationale Bank voor het eerst duidelijkheid schept over de spectaculaire verdienste van de liberaal bij Optima Group. In de periode tussen 2013 en 2015 mocht Fleming Corporation, de vennootschap van Geert Versnick voor 129.850 euro factureren aan Optima Group.

Geert Versnick (Foto: ID © James Arthur)

Vastgoed

Die vergoedingen komen bovenop zijn inkomsten uit de talrijke mandaten die hij de voorbije jaren namens zijn partij bekleedde. In de nasleep van de door Apache uitgebrachte Publifin-affaire, zag Open VLD zich genoodzaakt de inkomsten van haar Gentse mandatarissen vrij te geven.

Daaruit bleek dat zijn talrijke mandaten Versnick (in 2015) 88.944 euro opbrachten, aangevuld met voor 24.098 euro aan forfaitaire vergoedingen. Samen goed voor ruim 113.000 euro. Dat de liberaal zelf eerst andere cijfers had genoemd, werd hem fors aangerekend.

Bovenop het bedrag dat Versnick verdiende via zijn publieke mandaten, kluste de fixer van Open VLD ook bij in de privé: als bestuurder bij projectontwikkelaar Land Invest Group en bij Optima Group

Maar bovenop het bedrag dat Versnick verdiende via zijn publieke mandaten, kluste de fixer van Open VLD ook bij in de privé. Naast bestuurder bij projectontwikkelaar Land Invest Group was Versnick ook jarenlang bestuurder bij Optima Group. De vastgoedpoot van Optima en projectontwikkelaar Land Invest Group werkten bijzonder nauw samen aan lucratieve bouwprojecten, ook in Antwerpen.

Hoeveel Versnick verdiende als bestuurder bij Land Invest Group blijft voorlopig een goed bewaard geheim, maar documenten van de Nationale Bank geven nu voor het eerst inzage in zijn verdiensten als bestuurder bij Optima Group.

Inspectie

Op 26 april 2016 boog het directiecomité van de Nationale Bank zich over de resultaten van een door haar medewerkers uitgevoerde inspectie bij Optima Group en Optima Bank. De bedoeling van dat onderzoek was na te gaan of de antwoorden die Optima Group en Optima Bank gaven op eerdere vragen van de Nationale Bank juist en volledig waren.

De resultaten van de controle-opdract bevatten onder meer de vergoedingen die werden uitgekeerd aan de bestuursleden van Optima Group. Daarbij vallen, naast de hoge vergoedingen die werden uitgekeerd aan Versnick, vooral de bedragen op die werden betaald aan de gevallen Optima-topman Jeroen Piqueur en aan zijn rechterhand Jo Viaene.

Met respectievelijk 606.608 euro en 240.000 euro tekenen ze, samen met Versnick, voor de grootste hap uit de in totaal bijna 1,2 miljoen euro aan vergoedingen voor bestuurders die de Optima Group tussen 2013 en 2015 uitkeerde.

Naamloos

Fictieve consultancy

Meer nog dan de grootte van de bedragen frappeert de herkomst van het geld waarmee de bestuurders werden betaald. De structuur van Optima is daarbij belangrijk. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is Optima Group geen groep waaronder de verschillende takken van Optima passen.

Optima Group heeft enkel de intussen failliete Optima Bank onder zich. Met de vastgoedpoot heeft Optima Group formeel niets te maken. In de praktijk delen ze weliswaar bestuurders en aandeelhouders, maar structurele relaties zijn er niet.

Tussen 2013 en 2015 keerde Optima Group 1,2 miljoen euro aan vergoedingen voor bestuurders uit

De enige inkomsten van Optima Group in de periode 2013-2015 bestaan uit inkomsten van consultancy-opdrachten die Optima Group deed voor haar dochter Optima Bank. Die consultancy-opdrachten hebben volgens de Nationale Bank echter “fictieve prestaties tot voorwerp”.

De hele constructie diende enkel om geld uit Optima Bank naar Optima Group te versluizen om er vervolgens de bestuurders – en dan vooral Piqueur, Viaene en Versnick – meer dan royaal mee te vergoeden.

Dat de consultancy-opdrachten fictief zijn, wordt door de Nationale Bank sluitend gedocumenteerd. Zo blijkt onder meer dat de consultancy-overeenkomsten jaar in jaar uit “retroactief” opgesteld werden. Ze lijken dus de aan de bestuurders uitgekeerde forse bedragen a posteriori te rechtvaardigen en te bekrachtigen.

Spaans filiaal

De Nationale Bank merkt verder op dat in het jaar 2013 de kosten van de consultancy-opdrachten onvoldoende waren om de algemene kosten te betalen. De opbrengst van de omstreden verkoop van het Spaanse filiaal OPFP van Optima Group aan Optima Bank diende onder meer om dat tekort op te vangen.

Ook die transactie paste naadloos in het doorsluizen van geld uit Optima Bank naar Optima Group met het oog op het uitkeren van hoge verloningen aan de bestuurders. De verkoop van OPFP (in een tweede fase ook aan de vastgoedpoot van Optima, ToC) maakt deel uit van het lopend gerechtelijk onderzoek.

Meer nog dan de grootte van de bedragen frappeert de herkomst van het geld waarmee de bestuurders werden betaald

De bedragen die Versnick als bestuurder kreeg, werpen een nieuw licht op de rol die hij mogelijk speelde bij de (pogingen tot) fondsenwerving van Optima Bank bij de provincie Oost-Vlaanderen, bij een aantal Vlaamse gemeenten en bij het Gents Universitair Ziekenhuis.

Hoewel het door de Nationale Bank uitdrukkelijk verboden was, trachtte Optima, op het moment dat het water de bank aan de lippen stond, haar kapitaal te versterken door geld op te halen bij een aantal publieke spelers.

Versnick “faciliteerde” daarbij een onderhoud tussen Optima Bank en de Oost-Vlaamse provincietop. Ook bij de doorgedreven poging om 10 miljoen euro los te weken bij het UZ Gent, werd in liberale richting gekeken.

De regeringscommissaris voor het UZ Gent is immers Yannick De Clercq, zoon van voormalig Open VLD voorzitter (toen nog PVV) Willy De Clercq waar ook Versnick indertijd zijn politieke carrière begon. Yannick De Clercq is ook voorzitter van de Gentse basketclub Optima Gent (intussen Gent Hawks).

Onderzoekscommissie Optima

Dat Geert Versnick wel bijzonder royaal werd vergoed door Optima Group, bovendien met geld dat werd “verdiend” via fictieve consultancy-opdrachten en via de dubieuze verkoop van een Spaanse filiaal, zou voor een nieuwe dynamiek kunnen zorgen in de onderzoekscommissie Optima.

Die werd opgericht om de rol te onderzoeken die de politiek achter de schermen speelde in het onverkwikkelijke bankavontuur. Alle getuigenissen gebeuren er echter achter gesloten deuren en vooral meerderheidspartijen CD&V en Open VLD lijken, elk met een eigen agenda, op de rem te staan.

Op het moment van publicatie was Geert Versnick niet ingegaan op onze vraag om commentaar te leveren bij de cijfers in de documenten van de Nationale Bank.

Auteur: Tom Cochez

Licentiaat criminologie. Werkte van 1997 tot 2008 voor De Morgen. Hij volgde er vooral gezondheidszorg, sociale zaken en milieu en verdiepte zich in de politieke partijen Vlaams Belang en Groen. In 2008 koos hij ervoor om opnieuw op freelance basis te werken onder meer ook voor Knack en Humo. Een jaar later stond hij mee aan de wieg van De Werktitel, het latere Apache.be. Vandaag werkt hij als redacteur en coördinator.

Word nu lid van Apache en geniet van deze voordelen:

  • Toegang tot alle ruim 4.000 artikels
  • Deel de artikels gratis met je vrienden
  • Toegang tot alle dossiers en het volledige archief
  • Treed in discussie met journalisten en andere lezers
  • Korting op events en andere journalistieke producten, zoals e-books