Zwerfvuil en sluikstort kost elke Vlaming jaarlijks 29 euro

 Leestijd: 2 minuten

7

De strijd tegen zwerfvuil en sluikstortten kostte in 2015 29 euro per Vlaming. Dat blijkt uit een studie in opdracht van afvalmaatschappij OVAM die Apache kon inkijken. De hoeveelheid zwerfvuil is bovendien met 40 procent toegenomen ten opzichte van twee jaar geleden. De resultaten van de studie zijn een serieuze streep door de rekening van OVAM en bieden nieuwe munitie voor de voorstanders van het invoeren van statiegeld op blikjes en plastic flesjes.

Vlaanderen spendeerde in 2015 in totaal iets meer dan 187 miljoen euro, of 29 euro per inwoner, aan de strijd tegen zwerfvuil en sluikstort. Dat berekende het Nederlandse studiebureau KplusV in opdracht van OVAM. Daarvan ging 103 miljoen euro naar zwerfvuil, een stijging van maar liefst 42 miljoen in vergelijking met 2013. Ook de hoeveelheid zwerfvuil lag in 2015 40% hoger dan in 2013. Een streep door de rekening van afvalmaatschappij OVAM, die tussen 2014 en 2022 een daling van de hoeveelheid zwerfvuil met 20% nastreeft.

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden