Betrokkenheid diamant bij afkoopwet onmiskenbaar

 Leestijd: 3 minuten

0

De commissie Kazachgate hoorde gisteren (woensdag 22 maart) substituut Peter Van Calster over de betrokkenheid van de diamantsector bij de totstandkoming van de fameuze afkoopwet. De fraudejager, die jarenlang met veel succes het onderzoek naar diamantfraude in Antwerpen leidde, wikte zorgvuldig zijn woorden. De door hem neergelegde stukken spreken echter voor zich: de betrokkenheid van de diamantsector bij de totstandkoming van de afkoopwet, kan nog moeilijk worden geloochend.

Zo kwam gisteren onder meer een uitnodiging voor een studiedag over de toepassing van de wet op de verruimde minnelijke schikking, bekend als ‘de afkoopwet‘, op tafel. De uitnodiging was er al op 18 januari 2011. Dat is bijna twee maanden voordat de afkoopwet versneld door de commissie Financiën werd geduwd en suggereert bijgevolg dat het Antwerps parket-generaal en de diamantsector toen al op de hoogte waren van een nakende wetswijziging. Iets wat door toenmalig procureur-generaal Yves Liégeois vorige week in de commissie nog met klem werd ontkend.

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden