Politieke vrienden van Dedecker melken Europese subsidies

 Leestijd: 5 minuten

1

Een handjevol Poolse en Nederlandse organisaties, maar ook de Belgische rechts-liberale denktank Libera!, die gesponsord werd door Lijst Dedecker, hebben Europese subsidies ontvangen op een wijze die voor het Europees Parlement eerder reden was om de geldkraan dicht te draaien en een onderzoek door anti-corruptiebureau OLAF op te starten. Dat blijkt uit onderzoek van Apache, NRC, en het Poolse dagblad Gazeta Wyborcza.

De Europese politieke partij ACRE (Alliantie van Conservatieven en Hervormers in Europa), die gedomineerd wordt door de Britse Tories, de Poolse regeringspartij PiS en de Turkse AKP, financiert allerlei projecten, maar vraagt hiervoor ‘donaties’ terug. Het Europees Parlement hekelt dergelijke ‘een-tweetjes’, omdat donaties een ‘onbaatzuchtig’ karakter zouden moeten hebben.

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden