De dubbele pet van Siegfried Bracke

 Leestijd: 3 minuten13

Terwijl Siegfried Bracke (N-VA) de wind van voren krijgt omdat hij niet wil vertellen hoeveel hij “privé” bijverdient als adviseur bij Telenet, lijkt niemand de inhoudelijke vraag op tafel te leggen: is het opportuun om als Kamervoorzitter doorlopend van leer te trekken tegen de openbare omroep en tegelijk bij te klussen voor een bedrijf dat hoofdaandeelhouder is van de concurrerende zenders VIER en VIJF?

Of scherp gesteld: misbruikt Siegfried Bracke zijn positie als Kamervoorzitter om in ruil voor geld van Telenet om de haverklap op de VRT te schieten? “Het zou alleszins gepast zijn mocht hij een beetje meer terughoudendheid aan de dag leggen”, reageert de voorzitter van de raad van bestuur van de VRT, Luc Van den Brande.

Siegfried Bracke (Foto: Danny Gys - Reporters)

Siegfried Bracke (Foto: Reporters © Danny Gys)

Vanavond komt de Gentse gemeenteraad in spoedzitting bijeen op vraag van Siegfried Bracke. De oppositieleider van N-VA in Gent wil een nieuwe deontologische commissie in het leven roepen – een soort Optima bis – die duidelijkheid moet brengen over wat er precies gebeurde in de schoot van de semi-publieke holding Publipart.

Nadat het nieuws dat Apache vorige week bracht afgelopen weekend door Het Laatste Nieuws werd overgenomen, kwam de Gentse politiek in een flinke storm terecht. Een van de twee Gentse schepenen die hoge vergoedingen opstreken voor hun taak als bestuurder bij Publipart, Tom Balthazar (sp.a), stapte op als schepen en als kandidaat-burgemeester voor het roodgroene kartel.

Mandatenkampioen

In de nasleep van de onthullingen over Publipart ontspon zich een heftige maatschappelijke discussie over de financiële vergoedingen die politici, die als bestuurder zetelen in intercommunales of in andere vennootschappen, al dan niet zouden mogen ontvangen.

De bal stuiterde daarbij alle kanten op. Het begon in Gent met de positie van Tom Balthazar en zijn collega-schepen Christophe Peeters (Open VLD), die in tegenstelling tot Balthazar gewoon op post blijft.

Maar met de mandatenkampioen voor N-VA, Koen Kennis, belandde de discussie ook in Antwerpen. Uiteindelijk zag Antwerps burgemeester Bart De Wever zich genoodzaakt te onthullen dat Kennis in totaal maandelijks 7.237 euro netto verdient.

Maar ook Siegfried Bracke die in Gent fors uithaalde – ‘Nergens zijn Vlaamse socialisten zo PS als in Gent’ – belandde van de weeromstuit in de verdediging. De Kamervoorzitter kan immers niet enkel rekenen op de 15.000 à 16.000 euro die hij maandelijks netto overhoudt als eerste burger van het land. Bracke klust daarnaast ook bij als adviseur voor Telenet. Hoeveel hij daarvoor van het privébedrijf krijgt, wil de Kamervoorzitter niet vertellen, en dat wordt hem door andere partijen flink aangerekend.

Is het deontologisch te verantwoorden dat de Kamervoorzitter, de eerste burger van het land, bijklust voor een privaat bedrijf?

Deontologie

Het debat over de vraag hoeveel Siegfried Bracke krijgt van Telenet, overschaduwt intussen al twee dagen een misschien wel belangrijkere inhoudelijke vraag: is het deontologisch te verantwoorden dat de Kamervoorzitter, de eerste burger van het land, bijklust voor een privaat bedrijf? Met een omzet van om en bij de 1,8 miljard euro (2015) is Telenet een belangrijke economische speler en zijn er geregeld politieke discussies die direct of indirect aan de belangen van de provider raken.

Is het met die wetenschap in het achterhoofd opportuun dat de Kamervoorzitter en eerste burger van het land door dat bedrijf wordt betaald?

Tegelijk valt er ook moeilijk naast te kijken dat Siegfried Bracke geen kans laat passeren om scherp uit te halen naar de openbare omroep. De voormalige VRT-journalist wordt vandaag als Kamervoorzitter betaald met belastinggeld, maar tegelijk ook door Telenet, dat hoofdaandeelhouder is van De Vijver Media (de zenders VIER en VIJF) en dus van een “concurrent” van de openbare omroep. Misbruikt Siegfried Bracke zijn positie als Kamervoorzitter om in ruil voor geld van Telenet om de haverklap op de VRT te schieten?

Luc Van den Brande: “Het is belangrijk de dingen goed uit elkaar te houden en niet in een dubbele positie terecht te komen waarbij je zowel een politiek als een commercieel belang dient.”

Terughoudendheid

De voorzitter van de raad van bestuur van de VRT, Luc Van den Brande, mag dan al aan de basis liggen van de oprichting van Telenet indertijd, de uithalen van Bracke naar de openbare omroep kan hij maar matig appreciëren. “Ik heb in het verleden al wel eens gezegd dat het verstandig zou zijn mocht hij enige terughoudendheid aan de dag leggen als hij het over de openbare omroep heeft”, zegt Van den Brande, die erop wijst dat zijn stellingname niet de volledige raad van bestuur van de VRT bindt. Maar intussen liggen de kaarten nog lastiger.

“In de huidige omstandigheden, waarbij hij in de adviesraad zetelt van Telenet dat nu ook content maakt en aandeelhouder is van een aantal zenders, is het des te meer aangewezen om die terughoudendheid aan de dag te leggen”, vindt Van den Brande. “Het minste wat je kan verwachten is dat er geen zweem van belangenvermenging kan zijn. Ik betwist niet dat ook de Kamervoorzitter vrijheid van spreken heeft, zoals hij dat zelf zegt, maar het is toch belangrijk de dingen goed uit elkaar te houden en niet in een dubbele positie terecht te komen waarbij je zowel een politiek als een commercieel belang dient.”

Auteur: Tom Cochez

Licentiaat criminologie. Werkte van 1997 tot 2008 voor De Morgen. Hij volgde er vooral gezondheidszorg, sociale zaken en milieu en verdiepte zich in de politieke partijen Vlaams Belang en Groen. In 2008 koos hij ervoor om opnieuw op freelance basis te werken onder meer ook voor Knack en Humo. Een jaar later stond hij mee aan de wieg van De Werktitel, het latere Apache.be. Vandaag werkt hij als redacteur en coördinator.

Word lid

Steun onze advertentievrije onderzoeksjournalistiek en mis geen enkele onthulling. Ja, ik word lid

Word nu lid van Apache en geniet van deze voordelen:

  • Toegang tot alle ruim 4.000 artikels
  • Deel de artikels gratis met je vrienden
  • Toegang tot alle dossiers en het volledige archief
  • Treed in discussie met journalisten en andere lezers
  • Korting op events en andere journalistieke producten, zoals e-books