De stille architecten van de afkoopwet

 Leestijd: 5 minuten

3

Kapitaal vloeit onbelast weg naar Panama en voor wie wordt gesnapt, is er nog altijd de ‘afkoopwet’. Tot vorige week. Toen floot het Grondwettelijk Hof de omstreden wet en de architecten erachter terug. In strijd met de grondwet en met een aantal internationale verdragen, klinkt het. Walter De Smedt geeft een ontluisterend antwoord op de vraag welke rol justitieminister Geens, zijn ex-collega’s advocaten/experten zoals Axel Haelterman en Raf Verstraeten en voormalig procureur-generaal Yves Liégeois, speelden bij de totstandkoming en de filosofie achter de wet.

De eerste voorzitter van het hof van cassatie, Jean de Codt, noemde België onlangs een “schurkenstaat” omdat het besparingsbeleid de administratie van Justitie aanzet om de wet niet na te leven. Justitieminister Koen Geens (CD&V) voelde zich aangesproken en pikte het niet dat magistraten naar de pers stapten met hun grieven. Hij verwees daarbij naar het Europees Hof dat de magistraten “discretie” oplegt. Die zou hen ervan moet weerhouden de pers te gebruiken, zelfs als het gaat om antwoorden op bewuste provocaties: “zo willen het de hogere eisen van de justitie en van de verhevenheid van de gerechtelijke functie”.

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden