Open brief aan Benno Barnard

Hilde Sabbe
HILDE

“Ik zou wel eens willen horen wat Hilde Sabbe vandaag te zeggen heeft”, zei u in december in een interview. Deze uitspraak verscheen gisteren nog eens op Twitter. Een uitnodiging van de beroemdse stilist van de Lage Landen om je mening te ventileren, legt een mens niet zomaar naast zich neer. Vandaar deze open brief.

HILDE

Niet dat ik mij illusies maak dat u oprecht geïnteresseerd bent in wat ik denk. U hoopt waarschijnlijk op een publiek mea culpa, of nog straffer: de bekentenis dat u al die tijd gelijk had.

Want daar gaat het toch om, veronderstel ik? Toen enkele leden van Sharia4Belgium in 2010 een lezing van u verstoorden en u zich liet beschermen door lijfwachten van het VB, noemde ik u een 'drama queen', en dat heeft u mij nooit vergeven.

Was uw leven die avond in gevaar, hadden de oproerkraaiers kalasjnikovs bij? Nee. Had dat laatste gekund? Wie weet. Heb ik indertijd Sharia4Belgium onderschat? Jazeker. Ter verschoning kan ik misschien aanhalen dat ik bepaald niet de enige was: ook onze inlichtingsdiensten – toch een pak meer bevoegd dan ikzelf – hebben zich daar schuldig aan gemaakt. Maar goed, toch een schuldbekentenis.

Ik weet dat het in uw kringen momenteel bon ton is om alles in de schoenen te schuiven van wat we gemakshalve links zullen noemen

Het gaat me evenwel te ver om u nu als een ziener – profeet is in deze context wat ongelukkig gekozen –  te gaan wegzetten, een eenzaam roepende in de woestijn. We zijn allemaal blind geweest, sommige misschien meer blind dan anderen. Maar dan minder uit dommigheid dan uit een wat naiëf geloof in de mensheid. Waarin we dan uiteindelijk toch weer gelijk gekregen hebben, want hoeveel procent gevaarlijke gekken telt de Belgische moslimbevolking eigenlijk?

Ik weet dat het in uw kringen momenteel bon ton is om alles in de schoenen te schuiven van wat we gemakshalve links zullen noemen, maar ook daar heeft de waarheid zijn rechten.

Links

Links stond niet achter de oorlog in Irak die nu door haast iedereen wordt omschreven als de bron van het internationale terrorisme. Wij – ik zeg gemakshalve wij – betoogden tegen Blair en Bush omdat wij onze twijfels hadden over de valse voorwendsels waarmee men ten strijde trok (de onbestaande chemische wapens van Saddam) en omdat wij geloofden dat een militair ingrijpen alleen voor nog meer ellende zou zorgen in een zwaar geteisterde regio.

Links heeft de afgelopen jaren grote inspanningen gedaan om een einde te maken aan discriminatie van allochtonen. Zowat alle sociologen zijn het erover eens dat systematische achterstelling op de arbeidsmarkt weliswaar niet de enige, maar wel een belangrijke factor is waarom moslimjongeren zich niet thuis voelen in onze maatschappij. Links heeft consequent ingezet op straathoekwerking, begeleiding van jongeren. Links probeert al veel langer dan vandaag een samenleving te creëren waarin iedereen zich thuis voelt.

Links was geen vragende partij voor het communautair gekibbel dat ons land jarenlang gegijzeld heeft, waardoor meer essentiële hervormingen bleven liggen

Links is niet verantwoordelijk voor het falen van anti-terreur en inlichtingsdiensten, en ook niet voor het tekort aan middelen voor justitie. Links was geen vragende partij voor het communautair gekibbel dat ons land jarenlang gegijzeld heeft, waardoor meer essentiële hervormingen bleven liggen. En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan.

Nog één ding. U liet onlangs optekenen dat u mij geen 'berg reuzel' had mogen noemen in uw reactie in Knack. Ach. U had gelijk: ik was minstens tien kilo te dik. Die zijn er ondertussen (bijna) allemaal af. Dus nee, u hoeft nergens spijt van te hebben. Dat heb ik ook niet.

LEES OOK
Bert Moerman / 16-07-2021

Een vorm van vooruitgang

'Niets is ooit zo slecht dat het voor niets goed is.'
bert moerman
Nadia Nsayi / 30-06-2021

Spijt is niet genoeg

België moet samenwerken met Congolese leiders die hun land willen opbouwen.
de croo in congo
Anton Jäger / 04-06-2021

De Coningskwestie

Wat vertelt de online steun van duizenden Vlamingen over het Vlaanderen van vandaag en gisteren? 
BRUSSELS BOIS DE LA CAMBRE LA BOUM THREE