N-VA houdt van fraude verdachte PS’er hand boven het hoofd

11

Waarom blokkeert N-VA de opheffing van de parlementaire onschendbaarheid van PS-Kamerlid Alain Mathot? Mathot is een belangrijke schakel in het Luikse machtsapparaat van de PS en wordt verdacht van fraude. Insiders situeren de verklaring voor de onverwachte steun van N-VA in Antwerpen. Onder auspiciën van burgemeester Bart De Wever vinden PS en N-VA elkaar er bij dubieuze transacties op de vastgoedmarkt.

Alain Mathot (Foto site Alain Mathot - Nathalie Verboven)

Alain Mathot (Foto site Alain Mathot – Nathalie Verboven)

Het was even schrikken vorige week toen via Franstalige media uitlekte dat een meerderheid binnen de Kamercommissie Vervolgingen niet wil ingaan op de vraag van het Luikse gerecht om de parlementaire onschendbaarheid van Alain Mathot op te heffen. Mathot wordt verdacht van schriftvervalsing, passieve corruptie en bendevorming bij de bouw van verbrandingsoven Uvélia. Daarbij zou 13 miljoen euro smeergeld zijn betaald door de Franse producent Inova. Een deel daarvan – 722.000 euro cash – aan Alain Mathot.

Onverwachte steun van N-VA

Na ruim negen jaar onderzoek lijkt de Luikse onderzoeksrechter Philippe Richard een stevig dossier in handen te hebben. De Commissie Vervolgingen moest vorige week dan ook oordelen over de vraag om de politieke onschendbaarheid op te heffen van Alain Mathot. Een definitieve beslissing is er nog niet, maar de kans dat de Kamer uiteindelijk niet zal instemmen met het verzoek van het Luikse gerecht is groot. Binnen de Commissie Vervolgingen kon de PS immers rekenen op de onverwachte steun van haar politieke erfvijand N-VA. Ook Open Vld en sp.a zijn tegen een opheffing van de politieke onschendbaarheid. Enkel CD&V en MR volgen de vraag van het gerecht. Donderdag komt de commissie opnieuw samen. Daarna is het aan de voltallige Kamer om zich over de heikele kwestie uit te spreken.

Waarom neemt uitgerekend N-VA de verdediging op zich van een PS’er waar sinds jaar en dag een zweem van affairisme rond hangt?

In afwachting van die definitieve beslissing boeit vooral de vraag waarom uitgerekend N-VA de verdediging op zich neemt van een PS’er waar sinds jaar en dag een zweem van affairisme rond hangt. Centraal daarin staat het Luikse pensioenfonds Ogeo Fund. En naast Alain Mathot staat nog een tweede belangrijke machtsspeler uit de Luikse PS: Stéphane Moreau, de sterke man achter het Ogeo Fund en de intercommunale Nethys (het voormalige Tecteo).

Ook tegen Moreau loopt een onderzoek. Het gaat daarbij onder meer om mysterieuze bankrekeningen, snoepreisjes naar onder meer Las Vegas (samen met Alain Mathot), fictieve betaalde opdrachten en allerhande bijzondere cashtransacties die er toe leidden dat de Zwitserse bank UBS eenzijdig haar relatie met het Ogeo Fund verbrak. In het artikel ‘Tecteo, Stéphane Moreau en de geest van PS-peetvader André Cools’ bracht Apache drie jaar terug al een uitgebreid portret van de aangebrande entourage rond het Ogeo Fund.

Rode lijn naar Antwerpen

Vanuit dat Ogeo Fund loopt er een belangrijke lijn naar Antwerpen. Het Luikse pensioenfonds treedt immers op als vaste financiële partner van Land Invest Group. Die projectontwikkelaar van de ook al niet onbesproken Nederlanders Paul en Marc Schaling streek enkele jaren terug neer in Antwerpen en verwierf in een mum van tijd een opvallend sterke positie op de Antwerpse vastgoedmarkt.

Daarbij worden vragen gesteld. Vooral over de opmerkelijke deal rond de geplande (hoog)bouw aan de Tunnelplaats op de voormalige Renaultsite. Apache onthulde dat die site twee keer werd verkocht op één dag waarbij opvallend veel geld werd betaald en vele miljoenen winst naar ‘tussenverkoper’ Maurice De Velder ging. Achteraf werd een bouwvergunning verleend voor een hoogbouwproject, tegen alle stedenbouwkundige en andere adviezen in.

Aan de vooravond van die opmerkelijke collegebeslissing zette Bart De Wever in alle stilte zijn kabinetschef Joeri Dillen aan de deur. Op die manier voorkwam de Antwerpse burgemeester een evidente kritiek: Dillen werkte, voor hij aantrad als kabinetschef van De Wever, voor verschillende dochterondernemingen van de Land Invest Group. Een kabinetschef die voor zijn aantreden werkte voor een immobedrijf dat tegen alle openbare adviezen in politiek op zijn wenken bediend wordt, kon de Antwerpse burgemeester missen als kiespijn.

Lobbyist Eric Van der Paal onderhoudt niet enkel uitstekende relaties met Alain Mathot, hij is ook goed bevriend met Antwerps burgemeester Bart De Wever

Financier van N-VA

Pikant in het hele verhaal is de rol van lobbyist Eric Van der Paal. Hij is de man die het door de PS gedomineerde Ogeo Fund koppelde aan de Land Invest Group waarin hij zelf als stille vennoot optreedt. Eric Van der Paal is zeer close met Alain Mathot en was dat ook met zijn intussen overleden illustere vader, Guy Mathot, vooral bekend van de Agusta-affaire. Maar Van der Paal onderhoudt niet enkel goede relaties met kopstukken uit de Luikse PS, hij is ook goed bevriend met Joeri Dillen én met Antwerps burgemeester Bart De Wever.

Die laatste relatie gaat terug tot vader Rudi Van der Paal, die behalve Antwerps immoman ook en vooral de moneyman en medestichter van de Volksunie was. Toen Bart De Wever zijn doctoraat schreef over de ontstaansgeschiedenis van de Volksunie was Rudi Van der Paal daarbij zijn belangrijkste ‘bron’. Ze raakten bevriend en toen N-VA na de splitsing van de Volksunie in zijn kinderschoenen stond, klopte De Wever met succes aan voor financiële steun bij Rudi Van der Paal en bij zijn zoon Eric. Rudi Van der Paal legde overigens testamentair vast dat naast Vlaams-nationalistisch publicist Marc Grammens en Koen Dillen (zoon van de oprichter van het Vlaams Blok, Karel Dillen, ToC) Bart De Wever een van de drie sprekers zou zijn op zijn begrafenis.

Mocht Alain Mathot straks toch zijn parlementaire onschendbaarheid verliezen, dan is de kans reëel dat de onwelriekende zaken waarvan hij wordt verdacht uitwaaieren tot in Antwerpen. Op zijn minst tot bij de Land Invest Group waar Ogeo Fund financieel de dienst uitmaakt, maar mogelijk ook tot op het Schoon Verdiep met alle politieke schade van dien.

Auteur: Tom Cochez

Licentiaat criminologie. Werkte van 1997 tot 2008 voor De Morgen. Hij volgde er vooral gezondheidszorg, sociale zaken en milieu en verdiepte zich in de politieke partijen Vlaams Belang en Groen. In 2008 koos hij ervoor om opnieuw op freelance basis te werken onder meer ook voor Knack en Humo. Een jaar later stond hij mee aan de wieg van De Werktitel, het latere Apache.be. Vandaag werkt hij als redacteur en coördinator.

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid

Word nu lid van Apache en geniet van deze voordelen:

  • Toegang tot alle ruim 4.000 artikels
  • Deel de artikels gratis met je vrienden
  • Toegang tot alle dossiers en het volledige archief
  • Treed in discussie met journalisten en andere lezers
  • Korting op events en andere journalistieke producten, zoals e-books