Kunstenaar Jan De Cock dient klacht in tegen Vlaamse media

6

Jan De Cock (40), een van ’s lands meest gerenommeerde kunstenaars, dient klacht in tegen de voorzitters van de grootste mediagroepen en de VRT. Hij neemt het niet langer dat ze alsmaar minder aandacht besteden aan kunst en cultuur. “Net als in de kunstwereld primeert in de media de commerciële logica. En dat berokkent mij en alle collega’s uit de cultuursector én de hele Vlaamse gemeenschap grote schade.” (Video-interview onderaan het artikel)

Jan De Cock (°1976, Brussel) is een fenomeen. Jan Hoet merkte hem op toen hij 22 was. Hij was een van de laureaten van de Prijs Belgische Schilderkunst toen hij 27 was. Daarna ging het in raketvaart naar de hoogste regionen van de internationale kunstwereld. Hij was nog geen dertig toen hij in 2005 als tweede Belg na Luc Tuymans solo tentoonstelde in Tate Modern in Londen. In 2008 was hij de eerste levende Belg die een solo kreeg in het MoM in New York. Vandaag staat de teller op meer dan honderd tentoonstellingen (waarvan 72 solo’s), meestal in het buitenland: van Tokio tot Miami en van Keulen tot Mexico City. Deze nazomer stelt hij tentoon in het MuseumsQuartier in Wenen waar hij artist in residence is.

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden