Reeks ‘Islam en democratie in Indonesië’

0

Stefaan Van Bruwaene publiceert op Apache zijn eerste artikel over ‘Islam en democratie in Indonesië‘. Van Bruwaene zal in totaal tien uitgebreide artikels over zijn thuisland schrijven.

Van Bruwaene vertrekt vanuit de vaststelling dat Indonesië 210 miljoen praktiserende moslims telt en dat het land tot de grootste democratieën ter wereld hoort. “Die twee in het oog springende feiten lijken elkaar tegen te spreken. Kunnen islam en vrijheid van meningsuiting hand in hand gaan?”, vraagt hij zich af.

Hij belooft het onderwerp in een tiendelige reeks uit te spitten. “Ik ga na hoe de bewoners van dit uitgestrekte Zuid-Oost-Aziatische land democratische en islamitische waarden verenigen”, legt hij uit. Hij trekt daarvoor door Indonesië en zoekt vooral de huidige en vroegere broeihaarden van onrust en conflict op. Van Bruwaene zal onder andere naar Aceh op Sumatra reizen, naar Jakarta, Bekasi en Yogyakarta op Java, Kuta op Bali, Ambon in Centraal-Maluku en Atambua in West-Timor.

Van Bruwaene gaat ook luisteren naar Indonesische intellectuelen, de plaatselijke beroemdheden en spirituele leiders. Op zijn shortlist staan onder meer Zannuba Ariffah Chafsoh Rahman Wahid, de islamitische activiste en dochter van oud-president Abdurrahman Wahid, sekssymbool Julia Perez, islamgeleerde Ulil Abshar-Abdalla, Bali-gouverneur Made Mangku Pastika en de schrijver Alpha Amirrachman.

Stefaan Van Bruwaene:
‘Mijn artikelenreeks houdt onze samenleving een spiegel voor’

Natuurlijk houdt Van Bruwaene ook de binnenlandse media in de gaten en werkt hij zich in in de politieke en sociale geschiedenis van de Indonesische republiek.

Globalisering

“Met mijn blogposts wil ik de concrete impact van globalisering op een traditionele islamitische samenleving tonen, en hoe die zich aanpast aan een snel evoluerende wereld”, geeft Van Bruwaene aan. “Bovendien houdt het onze samenleving een spiegel voor. Een grondige analyse van een maatschappelijke situatie die de onze weerspiegelt – een democratisch land met een moslimmeerderheid en een christelijke minderheid – biedt een unieke kans om nieuwsgierige lezers een inkijk te geven in de hedendaagse denkwereld van moslims.”

Van Bruwaene vindt dat we nood hebben aan meer informatie zodat we op een redelijke manier met moslims in debat kunnen treden.

Fonds Pascal Decroos

Van Bruwaene woont en werkt al ruim vier jaar in Indonesië. Hij spreekt de lokale taal, kent de cultuur en helpt buitenlandse correspondenten. Hij is, zo zegt hij zelf, gepassioneerd door de Indonesische cultuur. Voor het project bij Apache diende hij overigens met succes een dossier in bij het Fonds Pascal Decroos voor bijzondere journalistiek.

Zijn eerste artikel staat vandaag online en vormt een algemene inleiding op het thema. Iedere veertien dagen zal hij een nieuw stuk op Apache posten.

Bram Souffreau

Auteur: Bram Souffreau

Journalist sinds 2000. Was redacteur bij Metro en webredacteur bij Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. Tekende het ActuaNet-initiatief bij Concentra mee uit en was er coördinator. Hield sinds 2001 de weblog Kapingamarangi.be bij, geeft cursussen ‘Schrijven voor het web’ en werkte mee aan Internetjournalistiek.be. Interesses gaan uit naar online journalistiek, internet, IT, internationale politiek, mensenrechten en elektronische muziek.

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid