De Franse presidentsverkiezingen, tot in het kleinste Franse dorpje

Dat François Hollande uittredend president Nicolas Sarkozy nipt heeft verslagen tijdens de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen, kon u zowat overal lezen. De kaart met verkiezingsgegevens van Liberation gaat een heel stuk verder: tot in het kleinste Franse dorpje toe kunnen geïnteresseerden de precieze verdeling van de stemmen bekijken.

Tien kandidaten streden afgelopen weekend voor een plek in de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen. Voor het eerst kwam niet de zetelende president maar zijn belangrijkste uitdager als overwinnaar uit de bus. Marine Le Pen (FN) zorgde voor de verrassing door achttien procent van de stemmen binnen te halen.

 1. François Hollande 28,63 %
 2. Nicolas Sarkozy 27,18 %
 3. Marine Le Pen 17,90 %
 4. Jean-Luc Mélenchon 11,11 %
 5.  François Bayrou    9,13 %
 6. Eva Joly    2,31 %
 7. Nicolas Dupont-Aignan    1,79 %
 8. Philippe Poutou    1,15 %
 9. Nathalie Arthaud 0,56 %
 10. Jacques Cheminade 0,25 %

Gedetailleerde cijfers op dit kaartje geven per departement, zelfs tot in het kleinste Franse dorpje aan hoe de lokale bevolking er afgelopen weekend heeft gestemd.

3 reacties RSS

 1. Op website Le Monde werkt het wel en kan je ook voor elke gemeente de resultaten krijgen. Weet wel dat in FR de gemeenten nooit gefusioneerd zijn tot grotere gehelen zoals bij ons en gemeenten van enkele tientallen of honderden inwoners nog best voorkomen. 40% halen in een gemeente met 50 inwoners zijn 20 kiezers. In vele landelijke gebieden zijn de departementen dan ook relevanter.

 2. De fijnmazigheid van de resultaten in de dorpjes is nochtans bijzonder interessant en relevant vergelijkingsmateriaal. Zeker voor iemand die zelf in een relatief groot dorp (240 inwoners) woont dat atypisch stemt in een regio van kleine dorpen.

Reageer