Mini-onderzoek Vlaamse economische xenofobie

Dries De Smet
apache

De lijst van bedrijven komt van (EMCC). We selecteerden alle Belgische cases die aangekondigd werden in 2010. Dat leverde 27 bedrijven op. Daarvan schrapten we drie cases: Sitel omdat het bedrijf twee keer in de lijst voorkomt (als herstructurering en als sluiting) en de openbare zenders VRT en RTBF (zie verder).

Het aantal artikels en woorden werd opgezocht via de krantenknipseldienst Mediargus. Daarbij gebruikten we de booleaanse operatoren 'and' en 'or' om artikels op te zoeken die de naam van het bedrijf bevatten en het woord ontslag of een synoniem zoals werkloos, herstructurering, jobverlies of gerelateerde woorden zoals jobs en banen. Die procedure werkt niet perfect, maar geeft wel een ruwe indicatie van het aantal artikels. VRT en RTBF werden als bedrijven geschrapt omdat zij te veel valse positieven opleveren; ook artikels waarin staat "Volgens VRT gaan bij bedrijf X 120 banen verloren" worden gerekend als artikels die over het banenverlies bij de VRT gaan. Er werden artikels geteld voor alle Vlaamse kranten, uitgezonderd Metro, en de tijdschriften Knack en Trends. Voor elk bedrijf werden de artikels geteld van zes maanden voor, en zes maanden na de aankondiging.

Voor de bepaling van de headquarters maakten we gebruiken van Wikipedia.

Origine geen verklarende kracht

Een eenvoudige multivariate analyse, waarbij de variatie in aantal woorden of aantal artikels verklaard wordt door het aantal jobs dat verloren gaat en het feit dat een bedrijf in buitenlandse handen is. In bijna alle uitgeprobeerde specificaties heeft de origine van het bedrijf geen verklarende kracht om het aantal woorden of artikels te verklaren. Hieronder is een grafiek weergegeven waarbij de groene bollen buitenlandse bedrijven aanduiden; de rode Belgische bedrijven. Enkel de bedrijven die minder dan 300 werknemers ontsloegen staan er op. Door met de muis over een bol te hooveren, kan je zien over welk bedrijf het gaat.

LEES OOK
Charlotte Doolaege / 24-11-2011

Nood aan een modern recht van antwoord

Mensen die genoemd worden in artikels hebben nood aan bescherming tegen de toenemende macht van de media. Het recht van antwoord helpt daarbij, maar in tijden van…
Debie stuk
Georges Timmerman / 18-11-2011

WAUTERS Stef

Stef Wauters (geboren in 1967 in Geetbets) studeerde Romaanse en wijsbegeerte aan de KULeuven. Hij deed journalistieke ervaring op bij het Leuvense studentenblad Veto. Na zijn…
apache
Georges Timmerman / 18-11-2011

VRIELEMAN Liesbet

Liesbet Vrieleman (geboren in 1977, afkomstig uit Borgloon) studeerde voor regisseur aan de Katholieke Hogeschool in Genk. Ze begon in 1999 bij de VRT als redacteur van…
apache